Cara Buat Duit Online Dengan Fiverr Dan Jana Pendapatan USD

Cara Buat Duit Online - Fiverr

Buat duit online dengan Fiverr

Macam mana cara nak buat duit online dengan Fiverr or How to make money online doing what you love. Ladyboss pernah dengar the saying that goes..

“Find a job that you love and you don’t have to work for the rest of your life”

How true that is,  kan

Tapi jika saban hari we have to drag ourself to the office, nak ngadap muka bos and our backbiting co workers, berhenti kerja is the best solution.

Tapi nak berhenti kerja tu ada cara nya ya,

Baca : 7 Tips Berhenti Kerja Dan Jadi Ladyboss Work at Home Mom

7 Tips Berhenti Kerja Dan Jadi Ladyboss

Ok, so bagi yang dah mengikuti tips2 mommy Awin , mungkin dah submit resignation letter, sekarang nunggu masa aja kan, nak tamatkan tempoh khidmat bekerja tu.

So, sekarang kita nak fikir kan cara nak jana pendapatan dari rumah. Ya, akak tau awak tak minat nak bangun pagi numis sambal and bungkus nasi lemak. Akak pon sama, makan nasi lemak suka ler… nyummm

[clickToTweet tweet=”Offering services doing what you love is the best way to earn money online” quote=”Offering services doing what you love is one of the best ways to earn money online” theme=”style1″]

So tanya diri sendiri, apa yang ladyboss gemar lakukan yang boleh menjana pendapatan? Ada.. tapi tak tau macam mana nak ketengahkan.. ya kan?

So, akak rasa lah, cara paling mudah untuk kita mulakan bisnes online doing what we love, tanpa modal, and pendapatan in USD is buat duit online dengan Fiverr . Ladyboss pernah dengar Fiverr ?

What Is Fiverr  tuhh Kak Su?

Fiverr is the leading marketplace for services starting at just $5 (tu sebab ia di nama kan Five-rr)  Ini website jual beli omputeh ya… bukan, bukan jual beli produk retail, tapi “produk” yang berunsur kan “service based”.

Akak sendiri lom pernah menjual di Fiverr, tapi akak sering membeli. Nak tau apa yang akak beli di situ?

Akak dah beberapa kali, memesan “gig”  di situ. Hahh servis2 yang di tawarkan tu di panggil gig tau. So, akak pernah membeli gig untuk membuatkan logo brand akak, servis content writing dan juga yang berkaitan dengan website akak.

Pada dasarnya, servis yang di tawarkan , upah  nya cuma USD$5, tapi penjual sering masukkan servis tambahan (extra), so kos nya pun bertambah lah juga.

Paham ke? Alahh macam McD lah gitu, kan dorang akan tanya kita, nak upsize tak?

So, oleh kerana ia service based, makna nya, ladyboss tak perlu lah nak packing and pi beratur kat pejabat pos. Hanya beriteraksi online. Easy peasy.

Ladyboss tak perlu risau, kalau nak buat duit online dengan Fiverr pasal kurang fasih berbahasa Inggeris. Setakat lulusan UPSR BI pon dah memadai lah tu. Sebab.. this is a global website, so pembeli is from all over the world, dan dorang2 tu pon bukan nya fasih pon BI.. alaahaii

Apa agak nya ya, yang ladyboss boleh offer untuk buat duit online dengan Fiverr?

Buat Duit Online Fiverr

Buat Duit Online Dengan Fiverr

Ni akak listkan, antara servis2 yang boleh ladyboss tawarkan untuk buat duit online dengan Fiverr

1) Graphic designing
2) Digital Marketing
3) Writing and Translation
4) Music and audio
5) Programme and tech
6) Business
7) Video and animation
8) Fun and lifestyle

1) Graphic Designing boleh buat duit online dengan Fiverr

Jika ladyboss pernah menyandang jawatan as a graphic designer atau pon memang bekas pelajar graphic designer, fuhhh memang luas servis yang ladyboss boleh offer untuk buat duit online dengan Fiverr ni tau

Rasanya tak perlu lagi akak nak terang kan in detail, ladyboss lagi arif kot. Tapi tak apalah, mungkin ada di sini bukan graphic designer student.
• Logo Design
• Business Cards & Stationery
• Illustration
• Cartoons & Caricatures
• Flyers & Posters
• Book Covers & Packaging
• Web & Mobile Design
• Social Media Design
• Banner Ads
• Photoshop Editing
• 3D & 2D Models
• T-Shirts
• Presentation Design
• Infographics
• Vector Tracing
• Invitations

2) Digital Marketing pun boleh buat duit online dengan Fivverr

Jika ladyboss memang pakar dalam sosial media atau pakar dalam penulisan khusus untuk website, seperti content writing, copy writing, banyak yang boleh di tawarkan di situ ya, peluang untuk buat duit online dengan Fiverr memang luas.

Coba lihat di bawah tu yang akak senaraikan tu.

• Social Media Marketing
• SEO
• Web Traffic
• Content Marketing
• Video Marketing
• Email Marketing
• Search & Display Marketing
• Marketing Strategy

3) Writing and Translation juga boleh buat duit online dengan Fiverr

Akak ada kenal sorang adik ni, dia memang major dalam jurusan penulisan dan terjemahan sewaktu di universiti dulu. Sayangnya, selepas berkahwin, dia terus aja berenti kerja and duk umah. Bosan kata nya.. nak carik job online dalam bidang ni, tak tau cam mana cara nya. Orang tak kenal kita lagi, tak tau mutu dan hasil kerja kita, katanya.

So bagi ladyboss yang memang mahir dalam bab penulisan dan terjemahan, boleh coba daftarkan khidmat terjemahan untuk buat duit online dengan Fiverr

Akak go tru listing di Fiverr and dapati, memang payah nak carik penterjemah dalam BM. Coba lah.. in sha Allah ada rezeki ladyboss di situ.

4) Music and Audio, lagi lah boleh buat duit online dengan Fiverr

Dulu semasa anak2 akak masih kecik, macam2 lagu akak dendangkan untuk mereka. Semua nya akak karang sendiri. Entah dari mana lah dapat idea Allahu a’lam.. so tiap rutin harian yang mereka lakukan akak iringi dengan nyanyian.

Contoh.. “Wash gigi, wash gigi, lalalalala wash gigi” haahh, otomatik dorang tau, time to brush teeth hehehe.

Anak akak siap bertanya,

“Mama, why everytime you want us to do something , you will sing a song?”

Sekarang ni dia dah berkeluarga pun, Alhamdulillah.

Moral of the story is, simple song yang kita dendang kan untuk anak2 kita tu sebenar nya, boleh di jadikan modal untuk buat duit online dengan Fiverr. Cara nya..?

Jadi kan lah jingle.

Kalau ladyboss dengar jingle di radio, ada kalanya mencuit hati walaupon tak masuk akal namun ia tetap menghiburkan hati pada mereka yang mendengar nya.

So, tak perlu nak jadi composer artis bagai nak offer servis muzik dan audio, ok

5) Programme and tech untuk buat duit online dengan Fiverr? Of course ler

Mungkin ladybos pakar dalam computer programming dan reka bentuk web dan sebagai nya, so boleh coba yang ini.

6) Business –  Peluang buat duit online dengan Fiverr

Yang ni.. as the name suggest..bisnes lah ya. Apa2 yang berkaitan bisnes.. juga untuk ladyboss2 yang specialised dalam menangani isu2 seperti khidmat nasihat kesihatan, khidmat kauseling putus cinta, pakar kewangan dan sebagai nya lah.

7) Video dan animasi – pasti boleh buat duit online dengan Fiverr

Sekarang ni trending, orang iklan di sosial media sume guna video. Ia lebih menarik perhatian ramai, berbanding dengan tulisan atau grafik. Namun begitu, tak ramai yang tau cara2 nak menghasilkan animasi video.

So, rebut lah peluang ni ya. Ladyboss boleh gunakan software percuma aja . atau yang berbayar, up to you. Dapatkan di sini:

Sekian saja perkongsian Kak Su kali ni tentang cara buat duit online dengan Fiverr, in sha Allah kalau ada lagi idea2 untuk buat duit online dari rumah, akan akak kongsi kan.

Ladyboss pernah buat duit online dengan Fiverr? Boleh kongsikan di sini pengalaman tu? Nak jugak tau..

~~Kak Su

Buat Duit dengan Fiverr< /div>

33 Comments

  1. Cik Jaja 20/11/2017
    • Kak Su 20/11/2017
  2. sang aura 18/09/2017
    • kaksu 19/09/2017

Leave a Reply