Cara Pilih Hosting Terbaik Untuk Blog WordPress

Domain names for just 88 cents!

Cara pilih webhosting terbaik untuk blog WordPress

Cara Pilih Hosting Terbaik

 

So untuk menjawab soalan anda,

 

Macam mana  cara pilih hosting terbaik untuk  blog WordPress dan di mana nak beli nama domain?

 

Akan akan jawab soalan itu dibawah ya

 

Nama domain boleh di beli dan di daftar melalui dua cara

1) Beli dan daftar dari domain name registrar.

Untuk blog KakSu.com ni, akak membeli domain di NameCheap . Mengapa? Sebab dari nama nya pon dah tau dah, NameCheap ..haha.

 

Sebelum membeli domain dari mana2 registrar, ladyboss hendaklah pasti kan untuk renewal tahun kedua nanti,  kos pembaharuan nya adalah sama ya.

 

Sebab ada kalanya, untuk tahun pertama, ia terlalu murah gilerr.. tapi untuk pembaharuan, harga dia tinggi sikit.

 

So cek betul2 ya sebelum membeli.

 

2) Beli dan daftar dari syarikat hosting (tuan tanah)

Ladyboss boleh cek dulu, samada mereka ada offer nama domain percuma dengan pembelian hosting plan atau tidak.

 

Tak tau apa itu domain dan apa itu hosting?

 

Baca : 2 Perkara Ladyboss Wajib Tahu Sebelum Mula Buat Blog

 

Ketahui 2 Perkara sebelum buat blog

 

Untuk blog akak yang satu lagi, akak menggunakan SiteGround dan Alhamdulillah dapat Percuma nama domain.

 

Waktu tu ada offer percuma domain untuk pembelian hosting, tapi akak tak pasti lah masih ada lagi tak offer ni, boleh cek di SiteGround

 

Untuk membantu ladyboss membuat pilihan yang tepat, akak akan bagi sikit panduan di bawah macam mana cara  pilih hosting terbaik untuk blog WordPress dan di mana ia boleh dibeli.

 

Akak ada senaraikan di bawah ni,  5 syarikat hosting provider yang sememangnya mempunyai kredibiliti dan kepercayaan di kalangan dunia blogger professional.

 

1) SiteGround

2) NameCheap

3) DataKL

4) Internet-webhosting

5) ServerFreak

 

Berikut juga akak turut senaraikan beberapa faktor yang turut mempengaruhi seseorang dalam cara pilih hosting. Ada beberapa faktor yang perlu kita beri perhatian  sebelum membuat pilihan yang tepat.

 

Cara pilih hosting terbaik untuk blog WordPress-Perbandingan HOSTING

 

1) Uptime:

Uptime memainkan peranan yang sangat penting demi kejayaan sesuatu blog. So pastikan hosting pilihan ladyboss mempunyai reputasi uptime yang sentiasa mantop.

Tak mau lah nanti tiap kali pembaca nak tuju ke blog kita, mereka di beritahu server is down. Mesti dorang fed up kan.

Coba bayangkan, apa kita rasa tiap pagi kita sampai ke stesen LRT untuk naik train ke ofis, dan hampir setiap kali kita di beritau system down, so perkhidmatan keretapi tergendala sebentar pada waktu itu.

 

2) Bandwidth:

Yang ni, pon penting jugak, untuk memastikan berapa banyak data yang site kita boleh kirim ke internet dan berapa ramai pengunjung ia boleh menampung pada satu masa.

Kebanyakan hosting yang offer sewa bulanan murah , biasa nya mereka hadkan pada jumlah yang paling minima.

 

3) Security:

Haahh yang ni paling lah penting, sebab kita nak pastikan yang hosting (tuan tanah) ada sediakan back up data. Malware dan site kena hack bagai ni biasa kita dengar kan, so pastikan syarikat hosting pilihan kita sentiasa ada di belakang kita jika mala petaka yang sedemikan melanda.

 

4) Khidmat pelanggan:

For me, akak sorang yang ter kurang mahir dalam isu2 tech so, customer support is very close matter to me.

Sebab nya? Jika sesuatu trajedi berlaku ke atas site, akak perlukan bantuan sepantas kilat untuk setel kan masalah itu. I aint go no time to sit around waiting for customer support. I need the matter to be resolve now, and I mean NOW.

 

5) Kos :

Kos untuk menyewa hosting ni berbeza dari satu syarikat kepada yang lain. Ada yang menawarkan bayaran bulanan,  dan ada pula yang memerlukan bayaran upfront untuk setahun, juga ada yang meminta bayaran untuk tiga tahun sekali gus.

So terpulang lah pada bajet ladyboss. Ada juga yang percuma ya, so up to you to make a wise decision based on your budget and needs.

 

6) Mesra pengguna:

Pastikan juga ia mudah untuk ladyboss navigate. Unless ladyboss menggunakan khidmat web designer professional untuk mereka blog ladyboss, you don’t have to bother about it being user friendly or not.

Tapi, jika ladyboss sama cam akak, yang sume nya pon sendirian berhad, pastikan ia mudah untuk di gunakan, ok.

 

7) Perkhidmatan Tambahan:

Pastikan juga yang hosting pilihan ladyboss ada menyediakan khidmat tambahan seperti akaun emel, Whois untuk privacy, SSL untuk security, (yang ni penting ya, jika ladyboss nak buat ecommerce yang menerima pembayaran online)

 

8) Hosting Percuma :

Jika ladyboss belom lagi ada bajet untuk membina blog di atas hosting berbayar, untuk permulaan boleh coba yang percuma dulu.

Seperti Blogger, Wix, Weebly dan sebagainya.

 

Ia boleh di remove (without warning) jika melanggar peraturan yang di tetapkan atau atas sebab2 yang hanya tuan tanah saja yang tau.

 

Kaedah nya sama seperti platfom media sosial FB atau IG. Kita sering dengar, kengkawan kita mengadu, yang akaun mereka telah di lupuskan, ghaib, tak dapat di kesan radar huhu.

 

Tak mahal mana pon sewa nya. Adab orang meniaga, mestilah nak bayar sewa tapak, iya kan?

 

Lagi pon, platfom percuma mempunyai feature yang sangat terhad.

Untuk menjana pendapatan dari blog, ladyboss memerlu kan sokongan dari beberapa WordPress plug in, dan ini hanya mampu di lakukan ke atas site yang menggunakan hosting berbayar (self-hosted)

 

So, sekian perkongsian akak tentang macam mana cara pilih hosting yang terbaik untuk blog WordPress untuk bisnes online ladyboss.

 

Semoga bermanfaat, in sha Allah

 

Baca juga:

 

Macam mana dengan ladyboss dan bigboss yang lain2? Guna domain dan hosting dari mana ya dan mengapa ia jadi pilihan? Cer citer sikit di ruangan komen tu.

How to choose hosting provider

 

 

 

*** artikel ini ada mengandungi affiliate link***

Leave a Reply