Jom Mulakan Bisnes Online Dropship Shopee

Jom Mulakan Dropship Di Shopee

Jom Mulakan Bisnes Online Dropship Shopee

Kat mana you jual barang dropship you?

Senarai dropship supplier yang akak kirim tu, you dah survey2 ke produk dan harga yang ditawarkan kat setiap satu website tu?

You suka website yang mana satu ya?

Hmmm.. you belum lagi dapatkan senarai dropship supplier tu?

Ok2, dont worry.. you klik disini untuk dapatkannya.

Personally I prefer Kumoten, sebab ada terdapat berjenis kategori produk yang boleh kita jual di kedai online kita tu.

You know, akak ni sebenarnya curious jugak nak tau. You jual produk2  dropship you di platform online mana?

Kat sosial media saja ke?

You tak menjual di ecommerce site atau marketplace?

You..

You pernah dengar ecommerce platfom Shopee

Bisnes Online – Dropship Shopee

You juga boleh menjual barang  drophip di Shopee, you tau.

Shopee sekarang ni sedang meningkat naik popular. Masih terngiang2 kat telinga akak ni haaa.. iklan Shopee… Shopee.. Shopee haha

You tau ke tau, pada bulan Sept yang lalu saja, Shopee mencatat rekod jualan tertinggi pada acara beli-belah tahunan serantau terbesarnya, Shopee 9.9

Lebih 15 juta barangan telah dijual dalam tempoh 24 jam

Sumber : Berita Harian (13 Sep 2018)

You agak2, mengapa agaknya Shopee begitu popular ya?

Yes lah..you guess it right.. sama cam akak

Sudah tentu disebabkan cara pemasaran Shopee yang begitu meluas dan quite agresif, ya kan?  Iklan yang catchy (pinjam lagu Baby Shark Do do do… you) menarik perhatian sungguh, haha

Oleh kerana Shopee banyak mengadakan promosi2 menarik, untuk menggalakkan pembelian dari pengunjung, maka secara tak langsung ia membuka pintu rezeki yang luas for you as online seller dan juga sebagai dropshipper.

And that is good news for you.

You tak perlu bekerja keras sangat untuk promot produk2 you. You juga tak perlu mengeluarkan bajet iklan untuk promosi produk2 you. Segala urusan promosi dan pemasaran, ditanggung pihak Shopee.

Your job..

Cuma senaraikan seberapa banyak produk yang boleh.
You know, you dibenarkan menjual apa juga jenis produk di Shopee (asalkan ia bukan produk yang melanggar hukum atau tata tertib yang ditetapkan.

So that means,

Siapa pun your target market, in sha Allah mereka ada di Shopee

Menjual secara dropship Shopee ni you tak perlu nak menyimpan produk dalam tangan.

Cara ini amat sesuai jika you baru saja nak memulakan bisnes online dan tak mempunyai modal yang besar.

Baca artikel berkaitan :

Ya kan?

Jika you baru ni dengar boleh buat dropship Shopee dan kurang pasti cara2nya, you boleh ikuti Panduan Berniaga di Shopee.

 

Best Ke Jual Barang Dropship Di Shopee?

Ehh.. Ya lah..

You rugi kalau tak jual kat Shopee tau.

Shoppee ni kan, lebih kurang sama saja macam ebay, Lelong atau Lazada. Ia merupakan platfom jualan online, atau nama sebenarnya ecommerce website atau pun lebih dikenali dengan panggilan marketplace.

Tempat  dimana orang ramai boleh membeli dan juga menjual barang secara online.

Jika you pernah menjual di FB atau Instagram dan menggunakan Whatsapp untuk follow up dan mengharapkan sale..You mesti tau betapa leceh nya nak guna cara tu.

Nak kena layan satu-satu prospek untuk dapatkan satu sale.

Artikel Berkaitan : Cara Nak Tingkatkan Engagement Instagram

Ya kan?

Tapi kat Shopee, proses jualan itu jadi lebih mudah dah.

You dah tak perlu dah nak bersoal jawab membelai sorang2 prospek.

You hanya perlu letak gambar produk, isikan maklumat produk dan harga. Siap dah.. Lain2 semua  sistem Shopee yang uruskan. Kalau ada orang beli nanti, you akan dapat notifikasi dari pihak Shopee.

Tak perlu dah 24 jam tenung handphone dan berbalas mesej di Whatsapp sebab duk layan prospek yang belum tentu pun nak beli.

Yang paling menarik..

Di Shopee ni, pengunjungnya ramai..

Ramai giler you..

Secara kasar, bilangan pengunjung ke website Shoppee dianggarkan seramai 15 juta orang sebulan. That’s about .. 500,000 orang sehari you.

Ramai giler kan? Kalau you buka kedai kat mana2 mall pun, belum tentu you boleh dapat pengunjung seramai tu.

Yang paling best menjual kat Shopee ni..

Pengunjung Shopee ni dah sememangnya mempunyai keinginan membeli yang tinggi

That’s why lah dorang buka apps Shopee tu, sebab nak beli barang.

Ya kan?

Berbeza dengan Facebook atau Instagram.

Di Facebook atau di Instagram, kebanyakkan orang buka app sebab mereka bosan dan ingin bersosial, berhibur untuk menghilangkan kebosanan.

Hanya segelintir je yang masuk ke Facebook dan Instagram untuk buat pencarian produk atau benar2 ingin membeli produk.

Sebab tu kalau nak jual barang di Facebook atau Insta agak payah sikit.. nak kena pujuk dan belai dulu kat Whatsapp.. hihi

Akak dah lama dah tinggalkan WhatsApp ni… Malas akak nak melayan prospek, tak ada tenaga lagi rasanya hihi

 

Kalau you nak tau lagi, cara jual barang dropship di Shoppee, bagaimana nak dapatkan sales yang lebat.. then akak syor you dapatkan,

Ebook Panduan Shopee

Nak mulakan bisnes online tapi tak ada modal?

If  you masih duk mikir, macam mana nak mulakan bisnes online tanpa modal, and you tak berapa tau nak mulakan buat blog atau affiliate marketing, tapi you berminat sangat nak meniaga online..

Then dropship Shoppee is for you

Nih haah.. akak senaraikan kat bawah ni, mengapa bisnes online di Shopee sangat cun untuk you.

Mengapa You Mesti Mulakan Bisnes Online Dropship Shopee?

Jom Mulakan Bisnes Online Dropship Shopee

#1 Percuma , Tak Perlu Modal

You boleh daftar sekejap lagi dan mulakan bisnes online you jam tu juga.

#2 Shopee Mall Untuk Produk2 Berjenama

Disini terdapat banyak jenama yang dah sememangnya tidak perlu diperkenalkan lagi, so if they are selling on Shoppee ,why not you?

#3 Sistem Online Mudah

Amat sesuai jika you jenis yang tak mahir bab2 IT.  You mesti suka sistem dropship Shopee cause you boleh kendalikan sendiri, tak perlu ada diploma IT you

#4 Percuma Postage

Setakat ni, Shopee akan menaja kos poslaju up to 5kg,.So pembeli dapat jimat duit pos dan duit lebihan itu boleh digunakan untuk membeli produk tambahan dari you, best kan?

 

#5 Mobile App Mesra Pengguna

Ini paling best tau, sebab  bila app tu mesra pengguna, maka ia akan menarik lebih ramai pengunjung, and that means more sales for you.

 

#6 Bina branding

Ada terdapat rating sistem dimana pembeli digalakkan untuk meninggalkan review, lagi banyak 5 bintang you perolehi semakin terserlah jenama kedai you dan semakin di yakini pembeli.

 

#7 Preferred Seller

You akan di anugerahkan title “Preferred Seller” jika you sentiasa mendapat 5 bintang dari pembeli. Ini membuktikan yang you seorang penjual yang amanah dan dipercayai ramai. Alhamdulillah.

 

#8 Cara Pembayaran Yang Mudah

Cara ni dapat mengelakkan scam dan ia menggalakkan pengunjung untuk membeli dan terus membeli.  Pembeli boleh membuat bayaran menggunakan online bankin dari setiap bank utama yang terdapat di negara kita.

 

#9 Pembayaran On Time

Hasil jualan  akan di kreditkan ke akaun you tepat pada masanya, setiap hari Rabu atau you boleh keluarkan bila2 masa you suka melalui Shopee wallet.

 

#10 Penebusan Diskaun

Untuk menggalakkan pembelian, Shoppee ada “coin system”, yang boleh digunakan untuk menebus diskaun. Semua orang suka diskaun, you.

 

#12 Menjimatkan Masa

Oleh kerana platfom Shoppee  banyak memudahkan urusan jual beli for you, so you adalah  lebih banyak masa untuk mengurus anak2 dan rumahtangga.

 

#13 Tiada Tawar Menawar

Jika you sama macam akak yang kurang gemar nak berbalas pantun dengan prosepek hihi, then dropship Shopee sesuai untuk you.

 

#14 Mengelakkan Risiko Di Tipu Dan Scam

Dah bermacam2 kes scam sekarang ni, menjual di FB, Mudah.my dan Carousell semua pun ada risiko discam.

 

#15 Pendapatan Tiada Sempadan

Of course , if you rajin, in sha Allah the sky is the limit.

 

#16 Customer Service Support :

Bagi kita ibu2 yang menjalankan bisnes online sdn bhd dari rumah, ada kalanya kita juga memerlukan bantuan pihak ketiga untuk menghuraikan sesuatu isu berhubung jual beli.. haah di Shopee, you are covered.

Masih belum yakin?

Ok.. then why not you check out Panduan Berniaga  di Shopee

Apa yang akan you pelajari dari ebook Panduan Shopee tu?

Mari.. akak break it down for you.

You akan pelajari :

  1. Cara nak daftar Shopee dan setting kedai you
  2. Cara nak senaraikan produk dengan lebih efektif
  3. Cara pengurusan order yang sistematik
  4. Apa tindakan yang perlu diambil  jika barang yang dipos tak sampai kepada pembeli
  5. Teknik2 promosi
  6. Mengenal pasti produk yang terlaris untuk dijual
  7. Dimana nak daptatkan supplier dropship Shopee
  8. Dapatkan 1000 follower dalam seminggu

#1 Cara daftar Shopee dan setting kedai

Sama ada dengan menggunakan mobil app  atau browser desktop.. Kedua-dua cara akan  ditunjukkan.

#2 Cara nak senaraikan produk ke dalam kedai online Shopee

Akan dikongsikan juga tips-tips berkaitan pemilihan gambar.  Apakah bentuk dan contoh pengenalan yang terbaik yang boleh you gunakan.

#3 Cara nak menguruskan order

Dalam apa jua bisnes  online, you perlu tahu cara2 terbaik mengendalikan pengurusan order.  Setelah mendapat order, you perlu tahu, apa yang patut you lakukan dulu.

Cara pembungusan yang betul,  supaya ia kelihatan kemas seolah2 dikirim dari toko jenama ternama.

Apakah borang2 yang perlu di print?

Apa yang perlu you lakukan jika produk kehabisan stok?

You akan diajar cara2 terbaik dan sistematik mengurus order didalam ebook Panduan Bisnes Shopeeni.

#4 Apa harus you lakukan jika barang yang dipos tak sampai kepada pembeli atau pun rosak?

Ya… Dari beratus-ratus barang yang kita hantar kepada pelanggan, mungkin akan ada 1-2 yang rosak atau gagal diterima oleh pihak pelanggan.

You akan didedahkan6 Cara Selesai Masah diatas.

Apakah langkah-langkah yang boleh you lakukan untuk menghadapi pelanggan yang sedang marah agar mereka tenang.

Supaya mereka tidak meninggalkan review  yang buruk di kedai online Shopee you.

#5 4 teknik promosi

Untuk memeriahkan lagi jualan, adakala you perlu buat sedikit promosi pemasaran.

Agar ramai pengunjung akan  ternampak kedai online you dan juga produk2 yang you senaraikan.You akan diajar 4 Teknik Promosi yang berkesan.

#6 You tak tahu nak jual produk apa di Shopee?

Don’t worry,  didalam ebookPanduan Bisnes Shopee tu juga ada dikongsikan  5 pembekal pihak ketiga yang boleh you ‘survey2 dulu sebelum mendapatkan bekalan produk jualan di Shopee.

#7 You tak ada modal nak beli & simpan stok produk?

Ada 3 kaedah niaga yang akan dikongsikan. Dimana, ianya tidak memerlukan you untuk menyimpan stok untuk mula berniaga di Shopee.

Pembekal dropship yang ‘power’ dan boleh dipercayai dalam ebook tu</a

Pembekal ni ada lebih 100,000 produk yang boleh you pilih untuk di jual.

So you see, sebenarnya  tiada lagi alasan untuk you kata.. tak  tahu arah mana .. nak mula berniaga di Shopee

You ikut aja panduan diEbook tu.

Pinjam kata2 mentor akak. “Ikut bodoh2.. buat giler2”

#8 Teknik 1000 follower seminggu

Haaahh.. Ini teknik rahsia, bagaimana mendapatkan follower yang ramai untuk kedai Shopee dalam masa yang singkat.

Teknik ni ‘advance’ sikit, you takkan jumpa teknik ini di mana-mana website atau di mana-mana Ebook yang lain.

Akak harap you  cepat amik tindakan, remember..

“Fast ACtion  = FAst Results”

You dah buka kedai online di Shopee ?

Tapi… sales kadang2 aja ada?

Mari..

Kak Su kongsikan pula,

9 tip mudah untuk membantu you tingkatkan sales di Shopee

Don’t worry, kesemua teknik2 ni boleh you gunakan secara percuma saja. Ia hanya menggunakan fungsi2 yang dah sedia ada pun di Shopee.

You see.. how well thought plan Shopee is kan.  Tujuan nya, hanyalah satu. Iaitu membantu peniaga online di Shopee untuk mendapatkan  sales.

Cool..

So you memang rugi kalau tak ambil peluang yang disediakan tu. Then , you jangan bertanya akak, kenapa ekk.. I masih tak ada sales?

Nak Tingkatkan Jualan Di Shopee kan?

Ikuti 9 tip2 dibawah ini:

1) Masukkan gambar2 produk yang menarik

Yang blurry, yang bad lighting tu semua, please ya, jangan upload – Picture tells a thousand words youuu

2) Gunakan tajuk yang menarik dan diisikan dengan keyword

Rata2 orang yang membuat pencarian produk akan membaca title dulu. Jika ia menarik minat, barulah mereka akan klik. So be kreatif sikit dengan tajuk produk tu, ok?

3) Isikan deskripsi produk dengan lengkap dan jelas

Apa kata you apabila you buat pencarian produk.. dah jumpa produk pastu you klik deskripsi.. kosong.. tiada apa2 maklumat langsung.. Mesti you berkerut dahi penuh tanda tanya, kan?

4) Galakkan pembeli2 you untuk tinggalkan good review

Most times, sebelum akak membeli dari peniaga online, akak akan cek review dulu.  Jika rasa berpuas hati dengan review, barulah akak consider untuk membeli dari penjual tersebut.

5) Lengkapkan kedai you dengan banner

Ini samalah macam papan tanda di kedai2 offline. Jika you tak tahu nak buat banner, you upah aja orang. Tak mahal mana pun.

“Nak suh akak tolong buatkan pun ok. I love creating grafik. Nanti you belanja lah akak Kepci..

6) Manfaatkan butang “Boost Now

Fungsi ini untuk memastikan produk you berpeluang untuk muncul di pencarian paling atas berbanding your competitor. Jika your produk duduk di tangga paling atas, of course prospek akan nampak produk you dulu, ya kan?

So you stand better chance of getting sales. Satu kedai hanya dibenrkan boost 5 produk dalam tempoh 4 jam.

So make the best of it, ok.

7) Dapatkan Rebate PosLaju untuk menggalakkan pembelian

Akak suka beli barang online tapi tak suka nak membayar pos. So if you offer akak free postage, in sha Allah I will buy from you.

Tak pernah dengar ‘Shopee Free 5kg Shipping Program’? You boleh baca penerangannyadisini.

8) Guna Tag Diskaun

Yang ni kira macam special offer gitu kut. You tentukan sendiri berpa percent diskau you nak beri kat pembeli.

9) Ikuti promosi yang Shopee adakan

Shopee sering mengadakan promosi besar2an setiap kali ada perayaan atau event tertentu, contoh Merdeka Sale, Back to School. Jangan lepaskan peluang untuk sertai promosi “My Campaign” tau.

So tu dia, 9 tip untuk membantu you tingkatkan jualan di Shopee. You cobalah.. Jangan mudah berputus asa.

Akak sentiasa mendoakan  Allah permudahkan usaha you dan semoga sukses. Ameen

Jika you nak belajar lebih detail, then you belajar dari orang yang dah berpengalaman. Orang yang dah pernah menjual dengan jayanya di Shopee.

Now that is the person that can help you dengan lebih berkesan, to ensure you dapat  fast result.

If you nak belajar dari Google pun boleh, tapi ia tidak teratur atau sistematik

So if you belum lagi dapatkanPanduan Bisnes Shopee,akak syor you do it now.

Remember “Fast Action = Fast Results”

Artikel Berkaitan Buat Duit Online:

You boleh dapatkan PDF artikel diatas untuk you ulang baca diwaktu senggang. Klik Download

You ada belajar sesuatu dari artikel diatas? Jika ya, klik share ke FB tau , sharing is caring gitu

Leave a Reply