Rahsia mulakan bisnes online dengan berjaya terbongkar

Rahsia mulakan bisnes online dengan berjaya terbongkar

Rahsia mulakan bisnes online

Rahsia mulakan bisnes online dengan berjaya

Rahsia mulakan bisnes online yang nak akak kongsikan hari ni,  telah akak kumpulkan dan senarai kan ia dari sifu2 pemasaran yang telah masing2 berjaya melakukan kan nya dengan kaedah mereka tersendiri.

Ada juga akak kongsikan penulisan dari penulis2 yang lain.

Harapan akak semoga ia dapat menyuntik semangat pada anda yang mungkin telah patah semangat dan ingin bangun semula utnuk memulakan bisnes online dan tentu nya ingin kan kejayaan.

Dua minggu lagi, kita akan meninggalkan tahun 2017.

Rasanya masih belum terlambat untuk kita mengimbas perjalanan bisnes online kita dan bersiap sedia pula untuk menghadapi tahun 2018.

Saja saja aja nak ingatkan awak, jika belum lagi sempat baca 12 Tip Cara buat bisnes online elok ke situ dan baca dulu k.

La ni akak nak kupas satu persatu dari tip2 tu, in sha Allah

Rahsia berjaya dalam bisnes online

1) Buat market research

Ini adalah salah satu rahsia mulakan bisnes online yang tak rahsia lagi sebenarnya hihi.

Namun ramai yang ketepikan rahsia ni.

Mereka lebih fokus pada penjualan produk. Jual. Jual. Jual…

Tapi

Tak juga terjual produk2 tu

How I know?

Why I said that?

Because akak banyak terima, terlalu banyak,  feedback yang akak terima mengeluh susah nak close deal :

“ade la jugak yg PM…dah citer2…harga semua dah ok, siap dah bagi no account untuk transfer duit etc tapi tuggu2 takda pulak dia screenshoot kata dah masuk duit..

“saya dah siap2 get ready nak tinggal masukkan dalam sampul poslaju untuk hantar….saya text la dia untuk follow up..pun senyap ja…”

“ada yg kata ok ja… tapi takda jugak… Kira saya tak dapat close sales dengan mereka ni…”

“selalu jugak la jadi macam ni…sedih saya.”

dan ini juga:

“Ada yang beria-ia nak, minta nombor akaun, lepas bagi ‘krik krik”

“Kekadang tu down jugak sikit, sebab bila follow up, prospect terus blok atau mungkin tukar nombor, sebab DP terus je kosong”

Jika awak pun pernah hadapi situasi ni dan tertanya2 di mana silapnya, akak suka nak ingatkan awak, sebenar nya :

Tiada silap sesiapa pun kerana penentuan rezeki adalah rahsia Allah.

Yakin lah, tiada suatu apa pun yang akan berlaku melainkan dengan izinkan Nya

Berlapang dadalah, jangan sedih2 , ok.

Hati kita ajapun di dalam genggaman Allah. Maka Allah juga lah yang menggerakan hati2 mereka itu juga untuk membeli dari kita.

Kita hanya perlu berusaha untuk memasarkan ia sebaik mungkin.

Sebaik2 mungkin.. bukan seboleh2 mungkin, atau asal boleh aja.

Ingat tu

Hari ni, untuk menjual secara online, kita perlu ada teknik dan strategi pemasaran yang fokus truly targeted, cam silent killer gitu.Click To Tweet

Kita memerlukan strategi yang mantap untuk menangani bakal2 prospek yang jauh lebih terror dari kita dalam  pencarian produk.

Mereka biasanya hanya mencari sesuatu penyelesaian untuk menyelesaikan masalah yang mereka hadapi.

Dan dorang ni biasanya lagi pandai buat market research dari kita. Mereka lagi updated tentang produk2 terkini.

Mereka tau apa yang mereka inginkan.

Mereka akan survei dulu, apa kesan positif dan tindak balas ke atas penggunaan sesuatu produk atau servis.

So how?

Don’t worry, actually , this is an advantage to us.

Sebab dorang dah tau apa yang di inginkan, so our job is just to sell to them what they need or  what they want.

Simple, kan?

Yup

But if that is the case, kenapa susah sangat nak close deal?

Uhhhh.. ok..

Kita berbalik pada tip nombor satu:

Buat kaji selidik

No no, tak yah nak masuk makmal bagai untuk buat kajian ni.

Tak .. tak .. tak perlu nak ada degree atau diploma dalam bisnes dan pemasaran pun untuk lakukan itu semua.

Buat online aja.

Kan ada Mr Google hihi

Buat market research dengan bantuan Google

All it takes is just a little of your time. Ok, so you have the time, but where do you start?

Mulakan dengan merisik

Merisik lah pulak..

Yalah.. merisik .. cam orang2 lama sebelum masuk melamar, mereka merisik dulu

Tau mengapa perlu merisik dulu sebelum meminang?

Yes of course lah, untuk memastikan :

  • Si dia tu masih single (Kalau single.. ada harapan)

  • Anak dara tu dah bersedia untuk berumah tangga ( Kalau dah bersedia, tak perlu nak bertunang lelama)

  • Si dara sudi terima lamaran

Nampak? Persamaan nya dengan pemasaran produk hahha

Tak Nampak?

Ok

Kita ambil point2 itu untuk di jadikan contoh:

  • (Masih single or sudah berpunya?)

Ada kah bakal pembeli kita itu mempunyai masalah (ada ruang kosong, ada can ni) yang boleh di selesaikan dengan produk kita?

Jika dia tiada masalah tu (Oopss, sori, not available), kita ketepikan dia dulu dan cari prospek yang lain.

Amacam sama kan?

Kalau sudah berpunya, kita move on, cari prospek yang lain.

The logic here is that, walau anda coba untuk ngorat dia, tiada guna nya sebab hati nya sudah di tambat.

So kita move on ok, move on cause dia sudah berpunya.

  • Dah bersedia ke? (Ready to buy?)

Kita amik contoh di bawah ni:

Anda menjual produk bedak sejuk

Walau macam mana anda promot kelebihan dan kebaikan produk tu, jika dia tiada masalah yang boleh di selesaikan dengan bedak sejuk tu, dia tidak akan membeli.

Period.

Oh please, don’t tell me.. tapi Kak Su, dia boleh belikan untuk mak dia.

Jika prospek tu, sememangnya sedang mencari, sudah bersedia, tunggu apa lagi?

  • Masuk lah melamar hihi

Confirm dia terima lamaran tu.

Teringat akan kata2 doc, Azizan Osman “Ehhh.. dia tanya.. dia tanya.. tunggu apa lagi?”

Rindu pulak rasa nya waktu2 sertai IMKK 2014, suasana tu .. woww superb memory.

So,

Get your customer avatar right, first

Haah.. yang ni yang jarang nak di kongsi kan secara percuma oleh sifu2 pemasaran ni.

Ini adalah antara salah satu rahsia mulakan bisnes online.

Kalau nak tau caranya, kena ikuti kelas berbayar.

So, apa mendelah customer avatar ni, kan?

Bukan.. bukan avatar  yang budak botak tu..

Customer avatar ni kita perlu wujudkan dulu, sebelum kita mulakan pemasaran produk

Dengan ada nya avatar ni, kita akan lebih tertumpu or rather fokus siapa dia pembeli kita.

Tanpa avatar ni, kita mudah divert.. menyimpang .. menyasar.. dari landasan.

Bahaya tuu

Ibarat kita main baling dart dengan menutup mata. Mana mungkin dapat bull’s eye?

So

Rahsia Mulakan Bisnes Online

Kita wujudkan dulu customer avatar kita.

Nak tau camna nak wujudkan customer avatar?

Akak ada siapkan PDF untuk itu, download disini   

Sementara nak menunggu PDF tu masuk ke inbox, apa kata kita gali dulu rahsia mulakan bisnes online dengan membaca artikel berkaitan di bawah ni:

1) Fahdi Ghazali – 5 Cara Mudah Mulakan Perniagaan Online Anda Sendiri

2) Al-Farabi Shariff – 5 Sebab Perlu Mulakan Bisnes Online 2018

3) Firdaus Azizi – 3 Cara Mulakan Bisnes Online Tanpa Modal

4) Amir Mazlan – Cara Nak Buat Bisnes Online Step by Step

5) June Mohd Som –  5 Rahsia Berjaya Dalam Bisnes Online

6) Sifu FbAds –  7 Platform Untuk Newbie Integratekan Bisnes Online Selain FB Page

7) Azizan Osman – Peluang Perniagaan Online

8) Ikhwan Fahmi –  Buat Bisnes Online Dalam USD

9) Azizan Osman – 12 Cara Besarkan Bisnes Kecil Anda

Sekian dulu, kita jumpa di artikel akan datang. Pada yang dah request download, kita sambung sembang personal di emel ya.

Anda ada belajar sesuatu dari artikel di atas? Jika ya, klik Share ke FB , kita kongsi kebaikan so sama2 kita berjaya dalam bisnes online 2018, in sha Allah

Sharing is caring tau

~~Kak Su

25 Comments

  1. selamat berkenala kaksu. terima kasih untuk perkongsian khas tentang customer avatar

    1. Author

      Salam ta’aruf dan sama2 kasih Sarah, semoga perkongsian itu bermanfaat untuk bisnes online awak.
      Semoga terus maju jaya, Ameen

  2. Terima kasih kerana sudi kongsikan link artikel saya ke dalam blog puan 🙂

    1. Author

      Artikel yang padat dengan info, maka harus di kongsikan agar ia memberi manfaat pada pembaca2 semua.

  3. Cool info. very informative. and full of great biz tips. gracias Kak Su!

  4. Business online ni tak payah fikir pasal nak sewa kedai bagai. Kena tahu target market kita juga. Tips yang sangat membantu.

  5. Saya berminat juga untuk buat bisnes dan dah try beberapa bisnes sebelum ni. Tapi tak menjadi. Tak ada bakat berbisnes kot. Lagipun tak reti nak buat research sebelum mula

  6. Orang yg plan nak buat business onlinr kena baca info ni kak. Sangat membantu. Rata2 mcm kak su ckp tak buat market research. At last kecewa sales tak seperti diharapkan. Tentang customer avatar tu first time ana dgr

  7. Buat Market Research tu penting kan.. kalau terus melulu je takut hangat2 tahi ayam pulak kalau semangat tak kuat.. huhuhu

  8. Tips berguna. Dah lama lia tinggalkan business secara online sejak busy ni. Rasanya 2018 nak start balik. Nak guna tips kat entry ni.

  9. Kak Su. Salam perkenalan. Tq ye untuk PDF tu. Semoga Allah murahkan rezeki Kak Su sekeluarga. Aamin..

  10. wah.. teringin juga mulakan bisnes online cuma sekarang pun tak menang tangan dengan kerja. insyaAllah suatu hati nanti. apapun, perkongsian yang bagus!

  11. tips yang bagus untuk dipraktikkan bagi pemula. boleh juga tambah pendapatan sampingan

  12. Terbaik info ni Kak Su..dulu beberapa tahun lepas masa zaman produk rumpai laut terkenal SA jadi dropship rumpai laut..mula2 permintaan memang diluar kawalan..tak lama lepas tu slow dan slow sampai la stok berlebih..maybe SA kurang promosi dan kurang buat market research..terima kasih diatas perkongsian ini…

  13. wahhh terbaik share tips2 menarik untuk memulakan perniagaan mcm nie. untung ada orang kongsi ilmu time kita tahu 4p jer..

  14. Thanks for the guide. I thinking to start my online business too.

  15. Bagusnya Kak Su. Rajin betul buata researh dan sediakan contoh dan tips yang berguna bagi yang nak mula biz online. Dalam hati teringin tapi tak mula-mulakan lagi.

  16. Untuk bisnes ni memang kena fikir betul-betul dan positif selalu. Jangan disebabkan orang kita nak bisnes. Bisnes kena daei hati sendiri kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *