fbpx

7 Tip Untuk Tingkatkan Engagement di Instagram

7 Tip untuk tingkatkan Instagram Engagement -Instagram Pod

Nak tingkatkan Instagram engagement?

Sertai Instagram Support Group

Kak Su dah lama tak aktif di Instagram, ada lah dalam 2-3 bulan dari sebelum bulan Ramadhan tu. Baru ni, akak mula menjengah semula ke Instagram akaun akak. Subhan Allah.. Macam hairan akak.. kemana pergi nya all my beautiful ladyboss? Nape tiada berita langsung di newsfeed?

 

Semak2, barulah akak tersedar, mengapa ia jadi begitu.

 

Sebab nya, akak dah sekian lama tak beriteraksi dengan ladyboss2 di Instagram. So all my favorite chef, my lovely fashionista semua dah tak lalu di newsfeed dah.

 

So how do I get them back on my list? Jika ladyboss pernah mengalami situasi ni, jangan risau, mudah ja nak atasi nya.

Pergi semula ke akaun yang di cari2 tu, tinggalkan jejak di situ (komen atau love)

 

In sha Allah ladyboss akan terima semula berita2 sensasi mereka di newsfeed ladyboss

 

Dan akak rasa ramai juga ladyboss2 yang perasan engagement di Instagram semakin hari semakin merudun, ya kan? Jika di semak Instagram Insights, mesti terasa sedih sayuu sangat sebab terlalu sepi, cam ghost town huhu. Tiada siapa yang sudi tinggalkan komen.. love? Jauh sekali.

 

Ini kerana, Instagram algorithm telah banyak berubah , sekarang ni, ia dah sama macam FB (sebab dah di amik alih FB kot)

 

Tiap kali kita update post, hanya mereka yang beriteraksi dengan kita (dalam masa yang terdekat) sahaja yang akan melihat posting kita di newsfeed mereka.

 

Tak caya, cer semak Instagram Insights ladyboss. Tak tau apa tu Instagram Insights? Baca: Cara Nak Guna Instagram Insights

Instagram Insights

Nak tingkat kan engagement di Instagram, nak banyak komen dan love?

 

Hari ni, untuk tingkatkan Instagram engagement (meramaikan pengunjung dan meriahkan komen) di posting kita, ramai yang mengambil langkah bijak dengan mewujudkan “Instagram Pod” atau biasa di sebut orang, IG support group.

Apakah itu Instagram Pod (IG support group) dan bagaimana ia dapat membantu melonjakkan engagement di akaun Instagram ladyboss?

 

Para peserta di kehendaki meningggalkan komen dan love pada setiap posting ahli jemaah.

 

Dengan cara ini, ia dapat meningkatkan overall engagement di Instagram.

Cara paling mudah untuk berjemaah ialah melalui Instagram DM (Direct Message)

 

Maksimum untuk setiap jemaah hanyalah 15 orang sahaja. Setiap kali ahli jemaah update new post di Instagram, mereka akan share gambar yang di update di group, kemudian setiap ahli jemaah harus memberi kerjasama dengan memberikan komen dan love di post satu sama lain.

 

Memandangkan DM hanya boleh menampung seramai 15 orang ahli jemaah, macam mana cara nya kita nak menambah bilangan ahli? Huh? Tambah lagi group DM kot hahaha.

 

Cara nya mudah aja ya ladyboss, kita berpindah ke ruangan yang lebih besar, yang boleh menampung beribu bilangan ahli jemaah.

Ruang yang paling besar, yang boleh menampung ramai nya ahli jemaah, percuma dan efektif sekarang ni ialah di Telegram

 

Wahh.. best nya kan, kalau ada beribu ahli jemaah yang saling menyokong satu sama lain. Tentulah best, siapa yang tak mau terima banyak love dan komen, setiap orang mengidam kan Insta Femes haha, bukan akak ya, I am very low profile. (Yang dah kenal akak lama tu, dorang tau lah)

 

Nampak nya macam seronok, tapi ia memerlukan komitmen dan dedikasi untuk menunaikan tugasan. Bayangkan kalau sehari nak kena go tru beratus2 akaun just to get back the same amount of love and comment huuuu.. jenuuhh tu.

 

Pastu ada pulak, ahli jemaah yang tak sporting, berat sebelah dan ada yang tepuk sebelah tangan.

 

Paham ke paham?

So, is it berbaloi to be in this support group, dari peruntukkan masa?

 

(ROI) Return of investment bukan saja dari sudut wang ringgit ya, ladyboss. For us , our time is precious , tiada nilai nya

So betul ke Instagram Pod dapat membantu ladyboss to boost your engagement sekali gus menambah sales?

Jawaban akak? Yes and No.

 

Untuk meningkatkan engagement, ladyboss perlu ramai penyokong, bukan setakat 10 -15 orang. Nak tau setakat ni berapa percent our engagement rate di Instagram? Boleh semak di Iconosquare

 

Untuk memastikan yang ROI kita berbaloi, ladyboss harus pastikan yang support group yang ladyboss sertai tu, mempunyai niche (target market) yang sama.

 

Contoh, ladyboss menjual tudung laboh, sudah tentulah niche ladyboss wanita yang memakai tudung laboh, seperti, cikgu, ustazah dan niqabi. So, ahli2 jemaah juga harus lah dari niche yang sama, yup.. pastikan mereka bukan pesaing kita sebalik nya mereka berkongsi niche yang sama.

 

So siapa yang berkongsi niche yang sama untuk tudung laboh? Sudah tentulah penjual jubah lusuh (bukan yang body fit tu ya haha), penjual stokin mesra wudu, penjual niqab, penjual arm socks dan sebagai nya, yang biasa di guna kan oleh si pemakai tudung laboh.

 

Paham ke?

 

Oleh kerana setiap ahli jemaah berkongsi niche (target market) yang sama, maka setiap kali ahli jemaah beriteraksi antara satu sama lain, Instagram algorithm akan memaparkan post anda kepada follower ahli jemaah (melalui explore page atau suggest user).. Cool kan?

 

So untuk meraih manfaat support group sepenuh nya, buat pilihan yang bijak dan tepat dalam memilih ahli jemaah mengikut niche masing2.

 

Tak yah lah nak buang masa bersosial dengan yang tiada memberi ROI, ingat..

 

we are a busy ladyboss work at home mom

 

Kita ada banyak lagi tugasan , bukan nak duk bersosial aja di Instagram tu.

 

Haah kan, akak dah bebel.

 

Sebenarnya Instagram hanyalah salah satu channel untuk promosi kan produk kita di alam maya aja.

 

Tapi sebenarnya, cara yang paling baik untuk kita jalin ukhuwah berpanjangan dengan follower kita ialah dengan membawa mereka ke HQ bisnes online kita.

 

HQ bisnes online?

 

Ya, HQ.. setiap bisnes mesti ada satu HQ, pusat utama jualan.

 

Tak ada bisnes blog lagi?

 

Akak ada sediakan ekursus belajar buat blog PERCUMA

Klik butang merah dibawah untuk mendaftar

 

Kursus ni percuma tau, ladyboss boleh belajar anytime aja ikut suka you all lah timing.

 

Ok berbalik pada nak tingkatkan instagram engagement. Ni akak nak pesan.. pasti kan juga ahli jemaah mempunyai jadual waktu yang lebih kurang sama dengan kita.

 

Maksud nya.. waktu2 yang mereka sering aktif di Instagram. Pastikan ia juga sama dengan waktu yang kita sendiri sering aktif di Instagram.

 

Mengapa?

Sebab nya, 20-30 minit pertama ladyboss update post di Instagram tu adalah crucial

 

Untuk memastikan Instagram algorithm pick up the signal that your posting is worth the top post ranking (top 9), di hashtag pilihan, ladyboss memerlukan immediate comment dan love, as in NOW not ASAP.

 

Sebab tu, kadang kita nengok, no 1 top post di hashtag pilihan bukan lah banyak mana pon love atau komen, berbanding ngan post yang jatuh no 9, padahal yang no 9 tu lagi lah banyak komen atau love nya.

 

Perhati kan betul2 apa yang akak cakap ni, and tell me if I am wrong.

 

Jika ladyboss rasa ahli jemaah ada yang tidak memberi kerjasama (sering lewat nak komen, kadang 2-3 hari tak aktif).

 

Atau dia tak pernah komen posting kita, but expect kita komen kat dia (ada ke spesis yang camni)

 

Ok, just forget about her.

Be firm with your rules semasa bangunkan Instagram Pod, so dorang tau, if they don’t perfom, they get kick out or ask them to leave, and then kita masuk kan ahli baru

 

We want a productive jemaah, yang sama2 berjuang menyokong satu sama lain. Nothing personal, no hard feelings, you still my friend, its just that we need supportive members, so please understand the rules , haah amik ko.

 

So dari sudut Instagram pula, safe ke, kita duk berjemaah dalalm Instagram Pod? Kot2 pulak di shadow ban huhu

 

Komen dan like sesama 15 orang jemaah yang sama hampir setiap hari di masa yang sama, mungkin akan trigger bendera merah pulak Tettttt..

 

Instagram mungkin akan menyangka kita menggunakan bot untuk lakukan nya.

 

So untuk jauhkan diri kita dari di blacklist, kita beriteraksi lah jugak ya dengan yang lain2 yang bukan dari ahli jemaah. Dengan cara ni, tak ler nampak macam kita guna auto sistem.

 

Atau, kita beralih ke bilik sebelah, kita guna Telegram aja, atau WhatsApp ke, terpulangkalah pada ladyboss mana satu yang lagi mudah untuk berhubung antara satu sama lain.

Cuma pastikan ahli jemaah tidak begitu ramai agar mudah bagi admin untuk pantau

 

Cer bayangkan kalau ada 1000 ahli jemaah dalam satu pod, waduhhh seumur hidup ler melekat tangan tu ngan henpon nak layan engagement yang belom tentu nya membuah kan hasil.

akan ada ahli jemaah yang hanya mementing kan diri sendiri, kita hanya bertepuk sebelah tangan aja

 

Mungkin ada di antara ladyboss yang membaca artikel ni rasa teruja lah pulak nak sertai Instagram Pod.

 

Boleh aja.. Di Fb Group akak Insta Kafe Ladyboss, ada beberapa ladyboss yang serius dalam menjalankan online bisnes mereka di Instagram.

Join Ladyboss Work at home mom support group

KLIK GAMBAR UNTUK SERTAI JEMAAH

 

Di situ nanti , ladyboss boleh bentuk jemaah Instagram Pod sesama sendiri mengikut niche memasing.

 

Akak nak tekan kan sekali lagi,

Untuk memastikan kejayaan Instagram Pod, admin harus lah tapis dulu setiap ahli jemaah sebelum memasuk kan mereka ke dalam jemaah ladyboss

Cara nak pilih ahli jemaah dan cara nak kendali kan Instagram Pod

Instagram Pod

1) Pilih ahli jemaah yang mempunyai target market yang sama

 

2) Pastikan mereka benar2 aktif di Instagram dan kalau boleh di waktu yang sama dengan ladyboss (untuk memastikan ladyboss menerima komen dan love dalam masa 30 minit dari waktu update post)

 

3) Cek akaun Instagram bakal ahli jemaah, bila tarikh terakhir update post (jika ia menunjukkan 1-2 bulan yang lalu, hmm kirim salam aja lah)

 

4) Kumpulkan kesemua ahli jemaah dalam DM group dan beri kan nama pada group itu

 

5) Hantar message pertama, sebagai welcome message, lengkap dengan peraturan2 jemaah (contoh, maksimum 3 post sahaja sehari, setiap jemaah mesti love sahaja, tak perlu komen) its up to you,  mengikut kesesuaian masing2

 

6) Pantau aktiviti group, pasti kan setiap ahli jemaah menunaikan tugasan yang di beri (Jika melanggar peraturan dan tidak melaksanakan tugasan, atasi masalah tu ASAP) suh dia leave group ke apa2 yang patut lah

 

7) Assess the group performance setiap 2-3 bulan (akan ada ahli jemaah yang mulai slack) jika ada, ikut #6

 

Namun ia juga boleh mendatangkan pembaziran masa jika tiada kerjasama yang majmuk di antara jemaah.

 

Jika setelah  mencoba dan support group yang di bina itu, sememang nya meninggalkan kesan yang positif, then keep it up, maintain ia begitu.

 

Orait itu saja, perkongsian akak selamat mencoba dan semoga sukses.

 

 

Ladyboss pernah menyertai Instagram support group? Adakah ia telah membantu tingkatkan instagram engagement anda? Nak dengar.. komen di bawah tu ya.

 

 

*** Artikel ini ada mengadungi affiliate link***

25 Comments

  1. sang aura 18/09/2017
    • kaksu 19/09/2017
  2. Aliza Sara 18/09/2017

Leave a Reply