fbpx

Cara Nak Pendekkan URL Yang Panjang Dengan Bit.ly

Pendekkan URL guna bit.ly

Cara nak pendekkan URL guna bit.ly

Pendekkan URL guna bit.ly? Apa itu bit.ly  dan apakah fungsi dan kelebihan penggunaan nya

Apa itu URL (link shortener)

bit.ly URL shortener di gunakan bagi menggantikan URL yang biasa nya panjang lebar, mengandungi nombor dan abjad yang tak masuk akal dan agak sukar untuk kita ingati.

Kebiasaanya, ia akan di gantikan dengan “nama samaran” baru:

Contoh : Nama URL asal (https://m.facebook.com/groups/951652578309275?view=info)

Nama samaran baru :  http://bit.ly/Fb-InstaKafeLadyboss

Amacam? Cooool, kan kan

Setelah di pendekkan URL guna bit.ly, akak telah memberikan ladyboss gambaran ke mana ladyboss akan di bawa jika link itu di klik.

Dalam situasi ini, sudah tentu lah ke Facebook, iya kan? Kerana “nama samaran” di pangkal dan penghujung jelas menyata kan demikian.

Ya akak  tahu, masih ada yang bertanya, so.. apa kelebihan nya? Tak ada beza pon, kedua2 link (yang panjang dan link yang pendek) akan membawa pembaca ke halaman yang sama.

Pendekkan URL guna bit.ly

So, mengapa perlu nak pendekkan URL guna bit.ly?

Kalau ladyboss nak tau, jom teruskan baca perkongsikan di bawah ni.  Akak ada nukil kan manfaat2 yang bakal ladyboss perolehi dalam penggunaan URL shortener.

1) Memudahkan follower untuk ke halaman yang di sasarkan

Follower tidak perlu “copy ” URL yang panjang itu untuk di”paste” semula ke tab yang baru.

Hanya dengan satu klik sahaja, follower akan di bawa ke halaman yang kita tujukan

[clickToTweet tweet=”Pendekkan URL guna bit.ly untuk memudahkan follower ke sales page anda” quote=”Pendekkan URL guna bit.ly untuk memudahkan follower ke halaman (sales page) anda”]

2) Meringankan bebanan kerja ladyboss (Reducing Workload)

Jika ladybosss adalah seorang “one-man-show” cam akak, sudah tentunya ladyboss amat menghargai masa.

Betapa tidaknya, kerana seperti diketahui umum, ladyboss menyandang pelbagai jawatan penting dalam bisnes ladyboss.

Ladyboss adalah ketua jabatan pembuatan, pemasaran dan pengiklanan, dan juga ketua dalam jabatan packing dan delivery.

Bukan saja ladyboss ketua.. malah, ladyboss jugalah pekerja yang  mengendali kan nya. Iya kan? Huhu

Dan yang paling pasti, ladyboss juga menyandang jawatan customer service, so maknanya  ladyboss jugalah yang perlu berbalas pantun dengan bakal pembeli di WhatsApp, Telegram, FB Messenger, Instagram dan segala  media sosial yang ladyboss terajui.

Jenuh tuuu..

3) Mengajak follower untuk sembang lama sikit dengan kita

Link shortener yang sama boleh di gunakan untuk blog, Instagram dan juga Facebook. Makna nya, kita boleh bawa mereka dari satu platfom ke satu platfom yang lain hanya dengan satu klik.

Lebih lama mereka bersembang dan mengenali kita, lebih akrab dan mesra gitu, dan in sha Allah rasa kepercayaan mereka pada kita kelak akan membuahkan hasil, iaitu sales yang di nanti2kan.

Dengan menonjolkan kehadiran ladyboss di beberapa media sosial yang popular, bakal pembeli lebih yakin akan kesahihan bisnes ladyboss.

Dan sudah menjadi lumrah manusia, mereka lebih selesa berurusan dengan penjual yang mereka kenali dan percayai.

4) Jalan pintas untuk bawa follower ke sales page atau ecommerce site

Jika ladyboss menggunakan kesemua platfom media sosial untuk tujuan pemasaran atau pun branding, link shortener dapat membantu kita untuk membawa pembaca blog atau pun follower kita ke halaman yang telah kita sasarkan seperti salespage , landing page ataupun ecommercite site melalui jalan pintas (link shortener)

Tanpa mereka sedari, hanya dengan satu klik sahaja, Poof!! Mereka telah pun berada di  ruangan yang telah kita sasarkan.

Akak suka namakan link shortener ini dengan gelaran ala  “Tikar terbang Aladdin”.

Seperti tikar terbang Aladdin,  kita hanya perlu arahkan ia ke mana sahaja dan sudah pastinya ia akan menurut arahan.

Jika ladyboss ada mempunyai  ecommersite site, atau pon sales page, haah.. ladyboss boleh aja arahkan, “tikar terbang” itu untuk membawa bakal pembeli ke situ.

5) Pemantauan trafik dengan analisis data

Pendekkan URL  guna bit.ly so ladyboss dapat jejaki dari mana pembaca itu datang sama ada dari Facebook,  Instagram atau dari sumber lain.

Ladyboss juga dapat melihat berapa banyak kali link itu di klik untuk jangka masa tertentu.

Mengapa kita perlu tahu semua ini?

Kerana kita adalah “one-man-show” ladyboss, dan masa itu emas bagi kita.

Dengan mengetahui analisis  ini, kita dapat mengenal pasti, platfom media sosial yang mana satu kah  yang mendapat sambutan, dan yang kurang mendapat perhatian.

Dengan berpandukan analisis ini, ladyboss dapat  manfaat kan platfom yang paling banyak mendapat sambutan dan meninggalkan platfom yang tidak mendatangkan pulangan.

Sebenarnya kita tidak perlu berada di setiap platfom sosial media untuk menjual

Cukup kita hanya berada di satu atau dua platfom yang benar2 membuah kan hasil yang positif.

Masa itu amat berharga bagi kita, yang bergelar  ladyboss.

Kita bukan sahaja perlu mengurus bisnes, kita juga perlu mengurus rumah, suami dan anak2.

Belum lagi bab nak mengurus diri sendiri tu, kan kan. So we have to work smart, not just work hard, betul ke betul?

So jom kita pendekkan URL guna bit.ly

6) Blog entri kelihatan lebih kemas dan rapi

Artikel dan penulisan ladyboss akan kelihatan kemas dan rapi.

Coba lihat, jika akak masuk kan URL  di bawah ini untuk kongsikan resipi cekelat cip cookie:

https://www.bettycrocker.com/recipes/ultimate-chocolate-chip-cookies/77c14e03-d8b0-4844-846d-f19304f61c57

Dah ler panjang berjela, ia tiada mengandungi hyperlink untuk membawa pembaca ke halaman itu.

So pembaca kene lah copy paste, dan tak semua orang rajin nak mengetik2 dua tiga kali untuk berpindah halaman.

Dan bagi yang mempunyai affiliate link,  its such a waste traffic jika tidak manfaat kan “tikar terbang Aladdin” ni

Ada terdapat bermacam2 URL link shortener tapi di sini, akan akak kongsi kan URL link shortener yang biasa akak gunakan, iaitu bit.ly

Di atas permintaan ladyboss, yang emel akak minta kongsikan cara guna bit.ly untuk pendekkan URL, akak akan terangkan serba ringkas cara penggunaan nya di bawah ya.

Cara nak pendekkan URL guna bit.ly

Mula mula, tentulah kita ke bit.ly

Untuk menggunakan bit.ly, tidak perlu untuk buka akaun.

Cukup sekadar “copy” URL yang panjang lebar tu , kemudian “paste” kan ia ke URL shortener yang di papar kan.

Dan secara otomatis ia akan membina URL link yang singkat untuk ladyboss gunakan.

Jika ladyboss nak memberi kan ia “nama samaran” yang macam biasa akak gunakan tu, maka wajib, buka akaun.

 

Setelah  “copy” dan “paste” URL link yang panjang itu, tekan butang oren “Create”

Ladyboss perlu “customized’ kan ia untuk memberi kan ia “nama samaran” yang unik khusus untuk rekod ladyboss.

Siap dah? Dah berikan ia nama timang timangan? hehe.

Setelah berpuas hati dengan nama singkatan yang di pilih, ladyboss boleh lah tekan “copy” dan “paste” kan ia di mana sahaja ladyboss suka, di link Instagram, di entri blog ataupun tempek kan ia ke wall Facebook ladyboss.

Jika ladyboss masih ada kemusykilan tentang cara2 nak pendekkan URL  guna bit.ly boleh aja emel akak.

Ishhh, akak bukan macam yang lain2 tu, in sha Allah akak akan baca dan balas emel2 yang akak terima.

Dah tau cara nak pendekkan URL guna bit.ly ? Atau ada guna yang lain? Coba komen di bawah, nak dengar.

 

~~Kak Su

 

Anda mesti suka nak baca artikel berkaitan ni:

24 Comments

  1. Noorazian Md Isa 20/04/2019
    • Kak Su 02/05/2019
  2. Zue 22/09/2018
    • Kak Su 22/09/2018

Leave a Reply