4 Idea Bisnes Makanan Dari Rumah

Bisnes Makanan Dari Rumah

Blog-Image-Bisnes-Makanan-kaksu.com

 

Nak buat duit dari rumah?

 

Tapi tak tau nak buat bisnes apa?

 

Mari akak bagi idea..

 

Sebenarnya.. banyak peluang bisnes dari rumah yang boleh you lakukan. Tak semestinya nak pandai IT, baru boleh buat duit dari rumah secara online.

 

You masih boleh buat duit, dengan menggunakan kemahiran harian you aja.

 

Sesuatu yang you lakukan setiap hari.

 

Tak tau apa dia? Hmmm..

sudah pastilah memasak

 

Bisnes Makanan Online

Kan ke you setiap hari memasak untuk keluarga? So apa salahnya you masak lebih sikit, untuk dijual.

 

Tak tau apa bisnes makanan viral pada musim musim covid ni?

 

You tau ke tau?

 

Sejak musim PKP ini, permintaan roti meningkat…  sampai tak cukup tangan kilang roti Gardenia dibuatnya

 

Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd meningkatkan pengeluaran roti ke tahap 2.2 juta buku sehari menerusi lima kilang yang beroperasi selama 24 jam

Bekalan ini akan menampung sebanyak 60 peratus permintaan roti dari seluruh Semenanjung

 

Apa kata you juga menyambut permintaan tu dengan membuat dan menjual roti?

 

Bisnes Bakeri

imej-bisnes-bakeri-bisnes-makanan-kaksu.com

 

Jika you sorang surirumah yang bizi mengurus anak anak dirumah tapi ingin buat duit sampingan dirumah, you boleh coba bisnes bakeri.

 

Sebenarnya kan, buat makanan dari rumah paling best, sebab sekarang dah ada banyak third party delivery untuk menyokong bisnes dari rumah.

 

So you boleh beri tumpuan dalam pembuatan dan markekting, biarkan pihak ketiga yang membuat penghantaran untuk you.

 

Kan ke ada GrabFood, Food Panda, dan paling best akak dengar Bungkusit

 

Maklumlah, kalau pasal makanan ni walau teruk macam mana pun keadaan ekonomi di dunia, manusia yang hidup tetap kena makan! 

 

Kan, kan

 

Permintaan terhadap makanan, belum pernah pernah terhenti. Selagi ada kehidupan, setiap yang bernyawa pasti memerlukan makanan.

 

So, you focus buat makanan,

biar runner yang buat delivery

 

Perniagaan Makanan Dari Rumah

If you salah sorang yang buat bisnes makanan dari rumah dan bisnes you sekarang huru hara cam tsunami, akak ucap tahniah, Alhamdulillah

 

But if you baru terdetik dihati nak mulakan bisnes makan delivery dari rumah, tapi tak reti nak jual apa atau takut nanti dah masak, tiada pembeli dont worry.

 

Kak Su to the rescue..

 

Ini ada beberapa lagi idea perniagaan makanan dari rumah

 

Artikel Berkaitan :

Perniagaan Roti Dan Bakeri Dari Rumah

8 Tip Mulakan Perniagaan Makanan Dari Rumah

 

Bisnes Aiskrim

You tahu ke tahu?

 

You juga boleh menjana pendapatan sampingan sehingga empat atau lima angka sebulan dengan hanya berniaga aiskrim?

 

Secara part-time di hujung minggu

 

Tanpa perlu berhenti kerja?

  • Modal runcitnya sangat rendah
  • Margin untung yang tinggi
  • Tidak memerlukan skill kemahiran yang tinggi
  • Hanya bunyikan loceng  dan tanya

nak aiskrim yang mana?

 

Sangat mudah, kan

 

Maka tak hairanlah, kenapa majoriti warga asing dari Bangladesh, Myanmar dan Pakistan mampu menjual aiskrim walaupun tak fasih berbahasa Malaysia.

 

Ahhh, tapi dalam hati you mesti berkata,

Takkan aku nak jadi bangla pulak?

 

Pergi round dekat taman permainan pulaknya. Buatnya jiran aku nampak, fuhh malu beb.

 

Tapi..

 

Kalau tak rounding di taman, nak jual kat mana?

 

Ya kan?

 

Lagi pula..

 

Nak jual aiskrim ni, mesti nak tahu resepinya. Cara buatnya, mana nak dapat semua resepi tu?

Ais krim Malaysia 20 sen aku tahu lah buat

 

Jika you ada persoalan cam kat bawah ni,

  1. Apa langkah pertama?
  2. Nak kena buat apa dulu?
  3. Apa barang keperluan nya?
  4. Nak guna mesin yang mana?
  5. Berapa modal mulakan bisnes aiskrim ni?

 

You tak perlu pening pening mikirkan itu semua. Langkah bijak dan modal pertama you dalam bisnes aiskrim ni ialah mendapatkan ebook dibawah ni.

Klik di imej atau klik disini untuk dapatkan ebook Bisnes Aiskrim

 

Bisnes Burger

 

Untung ke bisnes burger ni?

 

Ada orang kata bisnes burger ni, untung kecil.  Macam mana nak tingkatkan keuntungan daripada bisnes burger ni?

 

Semua orang bila nak mulakan bisnes mikirkan nak untung besar, tapi modal kecil

 

Ya kan?

 

You tahu ke tahu?

 

Bisnes burger ni boleh dijadikan sumber pendapatan pasif.  You boleh jadi usahawan burger, bukan setakat menjual burger seperti pekerja.

 

Walau you tiada di gerai burger atau sedang tidur sekali pun, duit tetap masuk.

 

You boleh ada banyak masa dengan keluarga,  jika labur dan cari orang yang boleh dipercayai menguruskan nya dengan lancar.

 

Macam mana caranya nak menguruskan bisnes burger ni agar mencapai matlamat sasaran jualan RM5k sebulan?

 

Ini ada ebook, blueprint yang meliputi produk, pemasaran, pengurusan, operasi serta khidmat pelanggan untuk bisnes burger.

image-ebook-bisnes-burger-bisnes-makanan-kaksu.com

Klik di imej atau klik disini untuk dapatkan ebook Bisnes Burger

 

Bisnes Food Delivery

 

Kak Su ada terima emel dari sorang  suri rumah, yang ingin memulakan perniagaan makanan dari rumah tapi,

Saya tak tahu nak buat marketing

 

Betul jugak ya

 

Walau pandai memasak, tapi tak tau nak pasarkan macam mana pulak ya

Mana nak dapatkan pelanggan?

 

So untuk menyelesaikan persoalan ni, Kak Su nak you dapatkan ebook, Bisnes Delivery

 

Walaupun tajuk ebook tu, cara nak mulakan bisnes delivery, tapi ia padat dengan

 

#1 Bina Database Guna WhatsApp

Tak perlu guna sistem rumit, gunakan saja whatsapp yang memang kita gunakan hari-hari tu.

 

Dalam ebook tu, you akan  diajar macam mana nak simpan no pelanggan secara tersusun.

 

You juga ditunjukkan cara nak buat promosi kepada pelanggan.

 

Kak Su ada satu Auto WhatsApp software PERCUMA nak bagi kat you.

 

Hadiah untuk you, pembaca blog akak yang membaca artikel bisnes makanan ni, sampai kebawah ni haah.


Klik di imej untuk dapatkan nya, PERCUMA

 

#2 Strategi Pantas Bina 100 database

You akan ditunjukkan strategi macam mana nak dapatkan 100 contact (nama, phone dan alamat dorang) dengan pantas.

 

Insyallah,

 

Boleh dapatkan 100 nama ini dalam masa 1-2 hari sahaja.  Tapi strategi ni kena keluar kos sikit lah ya.

 

#3 Cara Buat Promosi

Ini penting ni untuk pastikan ada order masuk.

 

You perlu tahu bila waktu nak buat promosi dan bila waktu nak ambil order.

 

Paling penting sekali,

waktu nak masak dan buat delivery

 

#4 Cabaran dan rintangan

Walaupun bisnes delivery makanan ini kecil risikonya, namun ia tetap ada cabarannya.

 

Penulis berkongsi beberapa pengalaman sebenar di hadapi dan bagaimana mengatasinya.

 

Itu dia, empat jenis perniagaan makanan dari rumah yang boleh you mulakan.

 

Semoga perkongsian kali ini memberi manfaat pada you yang pemalu, tak suka buat jualan secara langsung dan tak minat nak sertai MLM.

 

Suka apa yang you baca ni? Klik share ke FB wall . Parking kat situ dulu untuk rujukan kemudian hari.

 

~~ Kak Su

 

 

 

10 Comments

  1. Kak Su
  2. Kak Su
  3. Kak Su
  4. Kak Su

Leave a Reply