8 Sebab Bisnes Online Perlu Ada Bisnes Blog Sendiri

8 Sebab Bisnes Online Perlu Ada Bisnes Blog

8 Sebab Bisnes Online Perlu Ada Bisnes Blog Sendiri

8 Sebab bisnes online perlu ada bisnes blog

Dalam satu sesi ngetehh dengan ladyboss2 work at home mom tempoh hari, kami ada bentang kan isu “Cara nak nak kuasai bisnes online

Isu ni hangat kami bincangkan, kerana rata2 work at home mom menggunakan platfom media sosial yang ter hot sebagai alat pemasaran mereka.

Yang paling  top, tentulah  Instagram dan juga Facebook.

Dua beradik ni, se akan2 tak dapat di pisahkan. macam kembar siam gitu. Persaingan dunia niaga di kedua2 platfom , Instagram dan Facebook is the very Fast and Furious.

Ohh Kak Su memang tak larat ler nak kejar, too fast for me to keep up.

As a ladyboss work at home mom, kita perlu mengurus rumah, mengasuh anak, kita juga perlu kendalikan bisnes online, pertanyaan dari  WhatsApp , Telegram dan Yahoo Messenger dan ber macam2 lagi lah.

Trend sekarang ni, jika meniaga online, ibarat working 24/7

kerana kebanyakan orang akan bersosial di alam maya mengikut kesuaian masa mereka.

Hmmm, bak kata orang, tak menang tangan lah kita  di buat nya, kan.

Nama aja work at home mom, tapi hakikat nya, tiada masa langsung nak mandi kan anak, hmmmpp

So, we have come to the collective agreement, that cara paling mudah dan efektif, untuk menjana pendapatan secara pasif, tanpa kita perlu terikat tangan dengan henpon siang malam ialah dengan menguasai bisnes online kita.

Kuasai Bisnes Online Ladyboss

Kuasai Bisnes Online

Dengan menguasai bisnes online, in sha Allah kita akan ada lebih banyak masa untuk diri sendiri. Ada lah extra time nak buat solat2 sunat qabliya dan ba’diya.

Nak mengaji dua tiga muka surat setelah solat, tak yah lah nunggu Ramadhan baru nak bukak Quran tu, ya kan?

Ladyboss nak akak kongsi kan cara2 mudah untuk kita menjana pendapatan dari rumah?

Pada masa yang sama, ada banyak masa untuk diri sendiri dan juga untuk anak2.

Mesti lah nak tau, kan kan

Haah, meh rapat sikit, akak nak cerita ni.

Jika ladyboss banyak luangkan masa bersosial di  Instagram atau di Facebook kan, itu sudah cukup untuk menjamin pulangan modal dari segi peruntukan masa

masa yang di luangkan untuk bersosial online jika di manfaat kan sebaik nya, mampu menjana pendapatanClick To Tweet

Cara nya?

Buat blog sendiri dan mula kan perkongsian di blog

Belajar Buat Blog WordPress

Tak tau nak buat blog?

Jom  belajar buat blog WordPress bersama Kak Su, percuma ja tau

Dengan membina blog sendiri, ladyboss masih boleh teruskan perkongsian seperti mana yang sering di lakukan di media sosial, tapi kali ini, perkongsian itu lebih meluas.

Bukan saja di kalangan follower ladyboss tapi hampir ke setiap pelosok yang ada ases internet.

Perkongsian di blog meninggalkan jejak bertahun2, berbanding dengan perkongsian di media sosial

Tak paham ya?

Jom, ikuti perkongsian akak di bawah ini,

Mengapa bisnes online perlu ada bisnes blog sendiri?

Apakah manfaat nya dan bagaimana ia boleh membantu menjana pendapatan sampingan secara autopilot

8 sebab mengapa perlu ada bisnes blog

8 sebab mengapa perlu ada bisnes blog

So, mengapa pulak ladyboss perlu nak buat blog?

Ya lah, kan ke ladyboss doing bisnes online, so bila kita ber bisnes ni, perlu lah

  1.  Nampak professional dan lebih di yakini
  2.  Dengan ada nya blog, kita in full control of our business
  3.  “Iklan percuma” dari Google you.. tak nak ke?
  4.  Satukan kesemua follower media sosial kita (FB, IG, Twitter, WhatsApp group, Telegram dan lain2)
  5. Tiada risiko kehilangan follower jika akaun (FB, IG, Twitter) di tutup
  6.  Kumpul database pelanggan
  7. Meninggalkan jejak yang berterusan
  8. Stabil – Tiada perubahan pada tema, layout  atau penggunaan . Tak cam platfom media sosial

1. Nampak professional dan  lebih di yakini

Blog atau website ladyboss adalah satu “homebased”, markaz atau virtual shop, atau biasa kita panggil dia “kedai online”.

Oleh kerana ladyboss adalah pemilik kedai ini, maka terpulanglah pada ladyboss untuk mereka bentuk kan ia mengikut tema dan citarasa tersendiri supaya ia mengikut konsep atau branding ladyboss.

Sebagaimana kita mendekor rumah impian kita mengkut citarasa dan tema, begitu juga boleh dilakukan keatas blog ladyboss.

Akak suka blog akak kemas dan rapi, bebas dari ketik bengik , iklan kiri kanan, atas bawah yang biasa di lihat di blog2 lain, perasan kan?

Tujuan akak, supaya ladyboss dapat beri tumpuan tentang apa yang akak kongsikan di blog akak, tanpa gangguan iklan (nyampah tul ar, kalau ada gangguan bila kita coba nak fokus, kan hehe)

2.Take control of your business

Memandangkan trend sekarang, ramai yang lebih gemar “window shopping” online, maka tidak hairanlah hampir setiap suri rumah mengambil peluang untuk meniaga online di salah satu platfom media sosial.

Cara mereka berurus niaga pula, kebanyakan nya melalui WhatsApp atau telegram.

Akak tak berapa nak favor menggunakan cara yang demikian kerana ia mengambil masa, nak berbalas pantun dengan bakal pembeli setidak tidak nya 10-15min hanya untuk melayani satu prospek sahaja yang belum tentu akan membeli.

Coba kita darab kan 10 prospek dengan 15 min , dah berapa minit tu? Itu baru satu plafom. Kalau ladyboss ada 3-4 platfom lain?

Duk ngadap henpon aja lerr, hehe

Dengan ada nya blog, kita boleh mengarahkan bakal pembeli yang membuat pertanyaan dari media sosial untuk terus ke blog (e commerce site/sales page)

Di blog itu nanti, tentulah ladyboss siap2 kan dulu, info2 produk, cara pembayaran dan cara pengeposan.

Ladyboss juga boleh sertakan syarat2 pembelian di situ.

3.”Iklan Percuma” dari Google

Hari ni, jika ladyboss nak tahu cara2 nak  memasak nasi lemak atau di mana nak membeli kasut sukan atau ( Cara Buat Blog Sendiri Dalam 15 Minit) ladyboss hanya perlu google sahaja, iya kan?

Dan dari pencarian ladyboss, Google akan paparkan beberapa pilihan blog berdasarkan topik yang di cari tu.

Coba bayangkan, jika ada yang sedang mencari produk atau servis yang ladyboss tawarkan dan blog ladyboss muncul dalam Google Search. Cooool kan.

So isn’t that free advertising?

Ladyboss  ada keluar sesen ke untuk iklan itu,  tak, kan?

4. Kumpul dan satukan kesemua follower media sosial di satu platfom

Jika ladyboss meniaga di platfom media sosial seperti di Instagram atau Facebook atau WhatsApp group,  ada beberapa fakta yang perlu ladyboss ketahui.

Ramai yang terpengaruh konon nya, mereka perlu ada beribu2 follower di media sosial untuk meniaga online.

Oleh itu, mereka menghabiskan masa bersosial di situ semata2 nak tingkatkan engagement dan follower.

Memang tak salah berbuat demikian, tapi akak suka nak ingatkan ladyboss tujuan asal kita meniaga dari rumah.

Mengapa kita pilih untuk jadi work at home mom?

Antara nya , supaya kita dapat bersama anak2 di rumah, mengasuh dan membesarkan mereka sendiri.

Tapi..

Jika hampir sepertiga masa kita peruntukkan untuk melayan pertanyaan  bakal pembeli di WhatsApp, nak tingkatkan engagement, nak tambah follower di Instagram sehingga kita tiada masa nak ganti pampers anak, sampai dah basah lencun di buatnya, what’s the point of us being a WAHM?

Come on ladyboss,  let’s work smart ok. Remember the main reason, Why I Chose To Be A Work At Home Mom

5 Reason you should work from home

Jom, kita kuasai bisnes online,  kita kumpulkan kesemua follower dari setiap platfom media sosial ke blog kita.

Ooohh.. bayangkan lah hai

Jika di kumpulkan kesemuanya di suatu ruang, ada berapa puluh ribu tuuu.

Kita gunakan singkatan URL untuk terbangkan mereka ke blog kita.

Cara nya?

Baca : Cara pendekkan URL guna bit.ly

5. Tiada risiko kehilangan follower

Coba fikirkan, apa akan terjadi, jika salah satu platfom media sosial itu bungkus tikar?

Pernah dengar MySpace atau Friendster? Kemana pergi media sosial itu sekarang ni?

Penat2 aja ladyboss luangkan masa buat engagement untuk tingkatkan follower dan pada suatu hari, Instagram pon lenyap begitu sahaja

Atau akaun ladyboss di tutup atau di hack? Huhu

6. Kumpul database pelanggan

Simpan ketat2 follower ladyboss dalam  peti kebal.

Cara nya?

No, no bukan simpan di Instagram atau di FB, ingat apa pesan akak di atas tadi? Kesemua platfom media sosial ada risiko yang ia boleh ghaib begitu sahaja.

Platfom media sosial bukan lah hak mutlak ladyboss.

Ia boleh di ambil alih (hack) oleh pihak ketiga, ia juga boleh di tutup oleh pemilik platfom itu sendiri di atas sebab2 yang mungkin melanggar peraturan dan sebagai nya.

So, apa sebenar nya hak mutlak ladyboss dalam bisnes online nie?

Hahh tu dia.. database pelanggan

Biasa dengar kan, hampir kesemua mentor akan cakap perkara yang sama.

Kumpul database pelanggan (follower), kerana itulah aset yang paling ternilai dalam bisnes onlineClick To Tweet

Jika kesemua follower ladyboss dapat di kumpulkan di satu platfom, iaitu blog ladyboss, alangkah mudah nya untuk ladyboss terus berinteraksi dengan mereka sampai bila2 tanpa perlu risau akaun akan di blacklist atau di tutup.

7. Meningglkan jejak yang berterusan

Dengan adanya blog, semua info yang ladyboss muat kan di situ, akan tetap berada di situ bertahun2 lamanya dan  ia akan sentiasa ever ready untuk rujukan follower.

Algorithm di Facebook dan Instagram sering berubah2 dan mereka (tuan tanah IG & FB) yang menentukan, pada siapa posting kita akan di siarkan.

Pada kebanyakan masa, posting kita tidak akan berlalu di newsfeed follower.

Jika tak lalu di newsfeed, macam mana mereka nak nampak kita?

Kecuali jika mereka rajin beriteraksi dengan kita lah kan.

Nak tau, berapa ramai kah jumlah follower yang nampak posting kita, setiap kali kita update post di Instagram?

Baca: Macam mana nak guna Instagram untuk Bisnes

Instagram Insights

Mengapa agaknya demikian? The answer is very simple.

Facebook dan Instagram is Busines.

Mereka sengaja berbuat demikian supaya ladyboss tiada pilihan lain, kecuali membayar yuran iklan.

Setelah menerima yuran iklan, barulah newsfeed ladyboss akan di siarkan kepada follower (itu pon, bukan kesemua nya)

Ini sangat berbeza dengan blog.

Tak percaya?

Coba ladyboss Google Search sesuatu topik

Perhatikan apa yang di paparkan, dan bilakah tarikh artikel itu di tulis.

Jangan hairan ya, ada blog yang dah di tulis sepuluh tahun yang lalu masih kekal ada di Google.

That’s why jika kita carik info di Google, pastikan dulu, tahun bila artikel itu di tulis, kut2 info2 tu dah obsolete hehe.

8. Stabil

Google tak akan merombak tema atau rekabentuk blog ladyboss.

Sebagaimana ia di bina waktu tu, mengikut citarasa ladyboss, begitulah ia kekal sehingga ladyboss sendiri yang membuat rombakan ke atas nya.

Jika ladyboss telah aktif sekian lama di Facebook, tentu ladyboss perasan, sudah beberapa kali ia di rombak? Dari segi layout, cara penggunaan nya dan bermacam2 lagi 

Akak kadang macam nak gibab.. baru aja nak pandai guna Facebook, dah di ubah nya cara penggunaan nya, mula lah akak nak kena belajar semula.

On and on over and over.

Apaa  lah Mark Zuckerberg ni.

Dia tak tau ke yang akak ni terr lemah dalam bab2 teknologi terkini ni?

Start your own blog. You own it, you decide what to do with it. You're the ladyboss, girlClick To Tweet

So…

Tunggu apa lagi, buat ler blog.. ASAP.

Ooppsss, tak tau ya, cara nya.

Ok2 dont worry, akak got you covered.

Belajar Buat Blog WordPress

Jika ladyboss dah biasa ikuti perkongsian akak, ladyboss pasti tau, akak akan terangkan step by step cara2 untuk buat sesuatu.

Why?

Because akak akak pon camtu..

Bila nak belajar sesuatu yang baru, mesti nak in detail, step by step gitu.

Baru ler boleh masuk dan duduk diam dalam kepala ni,  al maklum ler dah masuk setengah abad akak ni.

Jom ikuti perkongsian seterusnya :

Ladyboss perlukan bimbingan untuk buat blog?

Kak Su sedia membantu, masukkan info di borang kat bawah tu untuk dapatkan tutorial percuma.

Sekian dulu, salam sayang dari

~~Kak Su

***Ada belajar sesuatu dari perkongsian di atas? Jika ya, why not share ngan rakan2 ladyboss yang lain so dorang pon dapat manfaat sama. Klik Share ke FB ok.

18 Comments

  1. Shamiera osment 09/09/2017
    • kaksu 10/09/2017

Leave a Reply