fbpx

Cara Nak Menghubungkan Nama Domain Ke Webhosting

Domain names for just 88 cents!

Macam Mana Nak Pasang Nama Domain Ke Webhosting

Ok, so you dah siap pun daftar nama doman pilihan you di Namecheap seperti yang akak syorkan.

 

So

 

What’s next..?

 

Nak buat apa lagi Kak Su.. pasti itu soalan seterusnya, kan kan

 

Jangan bimbang, akak tak akan biarkan you terkapai2 sendirian. Akak dah melalui detik2 itu dan tahu sangat perasaan itu, makanya akak akan pimpin tangan you sehingga siap blog you.

 

In sha Allah.. ok?

 

Pada yang teringin nak tahu kenapa akak syorkan Namecheap untuk mendaftar nama domain, well .. jawabannya is very simple dan straightforward.

 

Pertama sekali, I’m an affiliate for Namecheap and that means, if you daftar disitu, akak akan menerima habuan.

 

Faham kan? Hihi..

 

Tapi ..

 

Itu bukan sebab utama mengapa akak sarankan Namecheap Akak juga affiliate pada beberapa syarikat webhosting yang lain. Namun akak sendiri mendaftar kesemua nama2 domain akak termasuk KakSu.com ini juga dibawah Namecheap.

 

Pada pendapat akak, mendaftar nama domain dibawah syarikat yang berbeza dari webhosting itu ada kebaikannya. Sering akak dengar rintintan dari pemilik domain yang menghadapi masalah dengan syarikat webhosting.

 

Susah jugak kalau camtu, ya kan?

Untuk mengelakkan perkara tidak diingini dari berlaku, elok kita pisahkan saja pendaftaran nama domain dengan webhosting disyarikat yang berbeza. In shaAllah permasalahan demikian dapat diatasi.

 

Dengan mendaftarkan nama domain dan webhosting disyarikat yang berbeza juga, ia dapat mengurangkan risiko seandainya syarikat webhosting itu bungkus tikar.

 

Nama domain itu adalah aset kita, ia adalah brand bisnes online kita yang telah kita bina untuk sekian lama, so it makes sense to ensure that ia mobile, boleh berpindah platform tanpa sekatan.

 

Apa yang akak perasan, Namecheap adalah diantara syarikat yang menawarkan pilihan nama domain yang paling termurah dipasaran online.

Harga belian untuk domain (dotcom) tidak melebih USD11. Ia bukan sahaja murah, malah ia juga menawarkan Whois privacy protection.

 

You tahu ke tahu..

 

Whois privacy protect ni ditawarkan oleh NameCheap secara percuma.

Free WhoisGuard with every domain purchase!

Ia dinamakan WhoisGuard.

Huh..

Apa itu WhoisGuard?

 

You boleh baca dengan lebih detail disini lah ya, selepas membaca jika masih tak faham nanti emel akak lah ya.

 

So Whois tu apa pulak?

Whois.. disebut “who is” digunakan untuk memperolehi data infomasi pemilik domain tertentu.

 

Infomasi yang bagaimana tu?

 

Infomasi seperti nama pemilik domain, dimana ia didaftarkan, ip address, name server dan juga umur domain.

 

Setiap individu yang mendaftar nama domain akan disenaraikan kedalam ICANN. Maklumat seperti nama pemilik domain, alamat kediaman, alamat ip, emel dan juga no telifon akan dipaparkan kepada umum diwebsite Whois.

 

Sesiapa sahaja boleh menggali maklumat tersebut melalui Whois website hanya dengan memasukkan nama domain berkenaan.

 

Apa masalahnya disitu?

 

Masalahnya, ia mengundang pelbagai risiko keselamatan. Alhamdulillah negara kita masih dalam kategori aman namun ia tidak begitu dinegara lain.

 

Alamat kediaman dan no telifon sahaja akan mendedahkan pemilik blog kepada ancaman seperti spammer, penculikan, perah ugut dan bermacam2 lagi.

 

Maklumlah, kita ni kan ibu2 yang work from home, so alamat rumah tu ler alamat “pejabat” kita.

 

Ya kan?

 

Dan dialamat itu jugalah, “taska”anak2 kita huhu.

 

Dengan memperolehi alamat emel juga, spammer bot akan memenuhi inbox dengan pelbagai jenis spam yang tidak diingini. Maka itulah, it makes sense untuk privacy kan maklumat peribadi dari bot.

 

Namecheap menawarkan Whois protect secara percuma

 

Best ke best?

 

Kak Su dah check beberapa pendaftar nama domain yang lain dan kebanyakannya akan mengenakan bayaran dari USD12-20 setahun.. huyooo giler nya.

 

So

 

Beruntunglah pada yang mendaftar nama domain diNamecheap. Dah lah murah, ada privacy protect percuma pulaknya.

Free WhoisGuard with every domain purchase!

You tak faham apa yang akak maksudkan?

 

 

Ok coba you ke Whois.com kemudian you masukkan “KakSu.com” dan lihat sendiri apa yang dipaparkan disitu, kemudian you coba pula masukkan nama domain yang lain.

 

Nanti you akan faham.. orait?

 

So

 

Sebelum you memulakan pendaftaran nama domain pilihan, elok you sediakan dua atau tiga nama pilihan, kemudian you buat semakan untuk memastikan yang nama itu masih available.

 

You boleh buat semakan dibawah. Masukkan nama domain pilihan diruangan petak dibawah.

Find a domain starting at $0.88

powered by Namecheap

Setelah mendapatkan nama domain pilihan, you boleh teruskan proses pendaftaran, mudah saja caranya.

 

Walau bagaimana pun, untuk memudahkan lagi, akak ada sediakan video untuk membantu you.

 

Video : Cara Daftar Domain DiNameCheap

 

Ok, so you dah pun ada nama domain, so what next?

 

Pasti itu soalan seterusnya dari you

 

Ya kan?

 

Of course, setelah ada nama domain you dah boleh hubungkan ia ke webhosting pilihan you.

Antara pilihan webhosting yang boleh you gunakan

 

Jika you tak pasti bagaimana nak buat pilihan webhosting yang bersesuaian dengan keperluan you boleh baca disini dulu.

 

Baca :  Cara Nak Memilih Webhosting Yang Sesuai

 

If you tanya akak, yang mana satu pilihan webhosting akak, I will tell you SiteGround.

 

Infact, akak ada sediakan tutorial bagaimana nak mendaftar webhosting diSiteGround.

 

Untuk menggunakan webhosting di SiteGround, you perlu sediakan sekurang2nya RM200.

 

Walau bagaimana pun, jika you tiada bajet untuk itu, you masih boleh gunakan DataKL dengan plan Basic Hosting hanya RM75 setahun.

 

Dan jika masih juga tiada bajet untuk DataKL, then you boleh dapatkan Newborn plan dari Roket Server hanya RM15 setahun.

 

Dan jika you masih juga tiada bajet untuk webhosting, then you boleh gunakan platfom percuma dari Google, iaitu Blogspot.

 

Baca artikel berkaitan: Apa bezanya WordPress dan Blogspot

Perbandingan WordPress Dan Blogger

 

Apa bezanya diantara setiap satu webhosting?

Mengapa harganya jauh berbeza diantara satu dengan yang lain?

 

Sama seperti pembelian data untuk internet, setiap provider ada pros dan cons dan kelajuan dan data storage semua itu termaktub pada pilihan plan.

 

But don’t worry, ia bukanlah satu kontrak mati, you boleh bertukar plan atu berpindah provider pada bila2 masa saja.

 

Orait..?

 

So

 

Akak nak tunjukkan you apa langkah seterusnya yang perlu you ambil setelah mendaftar nama domain di Namecheap.

 

Tutorial dibawah ini hanyalah untuk WordPress sahaja ya, jika you memilih untuk gunakan Blogspot then you boleh emel akak untuk cara sambung nama domain ke Blogspot.

 

Cara Nak Pasang Nama Domain Ke Webhosting

 

Sebelum menyatukan keduanya, terlebih dahulu you perlu dapatkan DNS atau pun biasa disebut “name server”

 

Ada beberapa cara untuk you dapatkannya, tapi cara yang paling mudah sekali ialah dari Whois.

 

You juga boleh dapatkannya dari dashboard cpanel.

Domain names for just 88 cents!

Langkah Pertama :

  1. Sign in ke akaun Namecheap
  2. Pilih “Domain List ” di sebelah kiri sidebar.
  3. Klik“Manage” disebelah kanan sekali

Domain List Manage

Langkah kedua :

  1. Cari “Nameservers” kemudian klik “Custom DNS” dari drop-down menu

NameServerChange

 

Langkah ketiga :

  1. Masukkan “nameserver”dari webhosting, satu namesever untuk satu barisan. Jika you ada lebih dari dua nameserver, klik tulisan merah ”Add Nameserver” untuk menambah barisan.
  2. Setelah siap nameserver dimasukkan, klik tanda “checkmark”hijau untuk “SAVE”

Name Server Change Step 3

 

Alhamdulillah.. siap sudah.

 

Sekarang you dah secara sah memaklumkan kepada Namecheap untuk menghubungkan nama domain pilihan ke SiteGround. Begitu juga SiteGround akan menerima makluman tersebut dan kedua2nya akan bekerjasama bagi melancarkan perjalanan website you.

 

Proses ini dinamakan “propagation” dan ia akan mengambil masa lebih kurang 24 jam untuk syncronise.

 

Mudah saja kan?

 

Ok, so nama domain dan webhosting dah bersatu, apa langkah seterusnya?

 

Macam mana pulak dengan WordPress, kat mana pulak nak dapatkannya?

 

Dimana nak melanggan?

 

Nak kena bayar ke?

 

Ini soalan seterusnya yang biasa akak terima diemel akak.

 

Seperti yang akak janji, I will hold you by your hand. Tapi untuk tutorial itu, akan akak sambung di lain artikel pula.

 

Stay tuned..

 

~~Kak Su

 

Find a domain starting at $0.88

powered by Namecheap

10 Comments

  1. Ruby 13/06/2019
    • Kak Su 13/06/2019

Leave a Reply