WordPress Theme Untuk Affiliate Marketing

Nak tau ke?

Bagaimana nak tambah pendapatan sampingan?

Mudah aja, buat duit dengan Affiliate

Affiliate Marketing adalah salah satu cara paling mudah untuk buat duit tambahan belanja harian.

Ia merupakan satu pendapatan pasif, makna nya ia boleh di lakukan walaupun anda bekerja sepenuh masa kerana anda tidak perlu meluangkan masa yang banyak setiap hari untuk buat duit dengan Affiliate.

Ia ibarat bisnes sampingan.

Ramai yang telah menyertai program affiliate marketing Malaysia dan juga affiliate antarabangsa, dan menjana pendapatan secara autopilot dari program2 affiliate itu.

So, macam mana cara buat duit sampingan dengan Affiliate ni?

Jika ladyboss masih tak tahu apa itu Affiliate Marketing, boleh ikuti Panduan Affiliate Marketing yang telah akak siapkan specially for you.

Masukkan info di bawah.

Anda juga boleh sertai Affiliate Marketing Malaysia dengan mendaftarkan permohonon secara online.

Antaranya:

1. Involve Asia
2. Klikjer
3. Onpay

Kemudian, anda promosi kan ia seperti mana anda promosi produk2 dropship atau produk2 retail.

Kat mana tu?

Biasalah kan, Facebook wall, Facebook group, Instagram, WhatsApp group, Telegram atau apa2 jua media sosial.

Tapi, sebenar nya kan..

Cara yang paling mudah untuk buat duit dengan affiliate ialah melalui blog.

Sebab nya?

Sebab dengan menulis artikel menarik di blog, ia dengan sendiri nya akan menarik pengunjung ke blog itu. Dari situ nanti, pembaca yang berminat dengan produk itu, dengan sendiri nya akan klik pada affiliate link itu.

Untuk menjamin kan conversion rate yang tinggi, layout pada sesuatu blog itu juga haruslah direka khusus untuk tujuan itu.

Penampilan blog itu sendiri haruslah mempunyai daya tarikan bagi membantu meningkatkan click through rate.

Untuk itu, pemilihan dan penggunaan WordPress theme untuk Affiliate Marketing haruslah menjadi keutamaan.

Kebanyakan WordPress Theme di reka khusus untuk tujuan berblogging dan website saja. Bagi anda yang membina niche blog, pasti terasa agak payah nak mencari theme untuk Affiliate Marketing yang dapat membantu meningkatkan conversion rate bagi Affiliate Marketing Program yang di sertai.

Ya kan?

Di sini akak kongsikan beberapa theme yang sesuai untuk digunakan bagi anda yang suka buat duit dari blog melalui Affiliate Marketing.

Affiliate Marketing boleh di mulai tanpa modal RM, ia hanya memerlukan modal masa dan dedikasi untuk menjayakan nya.

Baca :  Cara Memulakan Bisnes Online Tanpa Modal

Bagaimana nak memulakan bisnes online tanpa modal

Antara dua cara mudah untuk memulakan bisnes online tanpa modal :

1. Buat Duit Dengan Blog
2. Buat Duit Dengan Affiliate Marketing

Kedua2 cara di atas memang terbukti berkesan untuk menjana pendapatan secara pasif atau secara autopilot

Baca : Cara Nak Dapat Duit Dari Blog Walaupun Tidak Menjual Apa2

Buat duit dari blog

Buat duit dari blog

Jika ladyboss masih belum lagi ada blog, elok ikuti tutorial percuma yang telah akak sediakan khusus untuk anda –  Belajar Buat Blog

Belajar Buat Blog WordPress

Untuk memulakan bisnes online Affiliate Marketing bukan lah sesuatu yang sukar

Sesiapa sahaja mampu memulakan nya.

Cuma..

Untuk menghasilkan pendapatan yang lumayan, ia memerlukan beberapa strategi.

Perancangan dan strategi langkah demi langkah ini yang jarang2 nak dikongsikan secara percuma oleh Affiliate Marketer yang telah berjaya

Jika ladyboss ingin nak tau rahsia2 nya, boleh coba untuk membeli ebook atau mengikuti kelas2 yang di anjurkan oleh mereka.

Di sini akak akan kongsi kan sedikit rahsia, secara asas.

Sikit aja tauuu

Pada asas nya, untuk memulakan bisnes online Affiliate Marketing Program, anda hanya memerlukan platfom untuk membina nya.

Kebanyakan Affiliate Marketer akan menggunakan WordPress.org (self-hosted)

Mengapa?

Kerana WordPress.org sangat versatile, mudah untuk di customise untuk tambahan feature hanya dengan menggunakan WordPress Plugin

Pilih Plug In WordPress

Untuk membangunkan blog di atas WordPress.org, ianya adalah percuma, namun anda memerlukan webhosting dan nama domain untuk menapak diatas nya

Anda boleh dapatkan webhosting dan domain dari DataKL

DataKL menawarkan beberapa plan yang menepati bajet, sesuai untuk newbie yang baru nak memulakan bisnes online.

Setelah mendaftar webhosting dan domain, anda dah boleh mulakan installation WordPress ke atas hosting itu.

Setelah siap install WordPress anda boleh membuat pilihan WordPress Theme dari WordPress depository.

Baca : Macam Mana Cara Nak Pilih WordPress Theme (Template) Yang Sesuai

Penggunaan template (theme) yang tepat dan khusus untuk Affiliate Marketing sebenar nya banyak mempengaruhi faktor conversion rate

Tak tahu apa itu conversion rate?

Ia adalah suatu metrik yang diguna kan untuk mengumpul maklumat dan menjadi kayu ukur sejauh mana blog kita mampu menghasilkan pendapatan dari Affiliate Marketing Program yang kita sertai.

WordPress Theme Untuk Affiliate Marketing

Coba kita bayangkan kita masuk ke satu pasaraya dan di dapati susunan barangan disitu berkecamuk, tiada sistem penyusunan yang rapi.

Tiada ruang khas untuk sesuatu produk tertentu.

Apa perasaan kita untuk berbelanja di situ?

Kalau akak lah, sudah pasti akak tinggalkan pasaraya tu dan tak akan kembali lagi, in sha Allah

So begitu juga dalam perlaksanaan Affiliate Marketing Program ke atas blog kita. Jika kita banyak membuat produk reviu mengikut niche, elok kita susun kan produk2 itu mengikut kategori .

Elok juga jika kita dapat mempamirkan reviu dari pengguna. Sama ada 5 atau 1 bintang, atau langsung tak berkedipan.

Of course kesemua theme yang akak handpicked ini adalah mobile responsive dan SEO optimized (penting tu)

Ada theme percuma dan ada juga yang berbayar. Take your time to go through it, read and maybe coba the demo to see if it fits your blog.

Enjoy..

WordPress Theme Untuk Affiliate Marketing Bagi Niche Blog

1. Hestia

Theme yang ini is my all time favorite. Akak suka the one page layout, easy to customise dengan live customizer so akak boleh nengok any changes that I made, there and then.

Boleh ejas font nak kecik ke besar atau nak ubah font, is up to you. Ada pulak anak panah yang bila di klik bawa ke back to top, tak yah nak skrol2 ke atas.

Best, I like

And if you are into ecommerce, ia juga ada tersedia feature itu, drag and drop aja youu

Ada free dan juga paid version. Akak menggunakan yang free aja hihi

Untuk dapatkan Hestia, klik disini

2. aReview

eReview - WordPress Theme Untuk Affiliate Marketing

aReview theme ni memang sangat2 sesuai bagi anda yang suka buat produk reviu.

Ia juga sesuai jika anda adalah seorang Affiliate Marketer tegar dalam reviu movie atau game.

Di lengkapi dengan custom widget, boleh tukar2 warna and of course mobile responsive.

Boleh ganti Google font, ikon, nak upload logo, favicon semua pun boleh.

But you have to download the free plugin yang dibekal kan untuk dapatkan the demo look.

Untuk dapatkan demo aReview, klik disini

3. ReviewZine

ReviewZine WordPress Theme Untuk Affiliate Marketing
Dari namanya pun, ReviewZine so akak rasa ia memang theme untuk Affiliate Marketing yang fitting sangat, sesuai untuk kita yang menjadi Affiliate Marketer, terutamanya bagi mereka yang menyertai Amazon Affiliate.

Untuk dapatkan demo ReviewZine, klik disini

4. Clipper

Clipper - WordPress Them Untuk Affiliate Marketing

Clipper sangat sesuai untuk promosi kupon dan kempen Affiliate Marketing.

Ia dilengkapi dengan link cloaker dan mempunyai data metrik untuk memudahkan kita memantau page view, dan click through rate.

Kos $69 life time access dan boleh di gunakan untuk unlimited sites.

Untuk dapatkan Clipper, klik disini

5. Alpha

Alpha - WordPress Them Untuk Affiliate Marketing

Kos $69 atau dapatkan kesemua 40 bundle theme – $97 dengan support untuk setahun dan updates terkini dan penambahan theme baru percuma.

Best nya, apa kata kita berjemaah, ada 40 theme tu untuk di kongsi bersama.

Untuk dapatkan  Alpha, klik disini

6. ReadyReview

ReadyReview - WordPress Theme Untuk Affiliate Marketing

Responsive WordPress theme yang dah siap tersedia untuk review blog . Perfect for affiliate marketing, seperti Amazon atau Lazada.

Ready Review di reka oleh Theme Isle, web designer yang sama yang melahirkan theme Hestia.

Yang ni percuma.

Untuk dapatkan Ready Review, klik di sini

7. Petit

Petit -WordPress Theme-Untuk Affiliate Marketing

WordPress theme Petit amat sesuai untuk anda yang ada niche blog seperti Food Blog.

Akak suka layout dia, cam biasa yang kita nampak kat Food Blog omputih kan, siap ngan buton untuk klik for recipe, ada reviu bintang.

Oohhh, dia guna WordPress Theme khusus untuk Affiliate Marketing rupa nya

Baru tau.. kan

Untuk dapatkan Petit, klik disini

8. JobRoller

Job Roller - WordPress Theme Untuk Afiiliate Marketing

JobRoller adalah job board theme yang paling popular di WordPress. Bagi anda yang mempunyai niche blog pekerjaan, then theme ini amat sesuai.

Ia user friendly so memudahkan tugas2an anda untuk list kan job dari affiliate link anda.

Mempunyai portal dan tool yang berlainan, membezakan job seeker dan majikan.

Its perfect lah for anda yang ada online recruitment business.

Untuk dapatkan JobRoller, klik disini

So itu dia, beberapa WordPress theme untuk Affiliate Marketing , jika digunakan insha Allah dapat meningkatkan  pendapatan sampingan anda kerana ia pasti dapat membantu click tru rate affiliate link anda.

By the way, WordPress theme untuk Affiliate Marketing yang mana satu kah yang sedang anda gunakan sekarang ni?

Macam mana dengan conversion, ok ke?

Apa pun theme yang digunakan, akak tetap mendoakan semoga anda sukses dalam bisnes online Affiliate Marketing yang di sertai.

~~Kak Su

 


Kak Su

Kak Su membantu ibu2 membina blog dan bisnes online sambil mengasuh anak2 dirumah

13 Comments

airah syahirah · March 10, 2018 at 3:34 pm

banyak jugak income yang kita boleh dpt melalui affiliate ni tapi saya pun tak berapa reti nak buat.tengok org lain je bagitau income diaorg berapa melalui blog

adianiez AIDA · March 10, 2018 at 4:40 pm

bersungguh aida baca entri kaksu ni.
berminat. but tu la… blogging pun sendu.
ntah la…. will think about it. tak mudah rasa nya.
kena rajin… kot.
ramai yg buat ekk affiliate ni. nampak bagus sgt. extra income gitu.

Ema · March 10, 2018 at 6:18 pm

Menarik. Banyak cara untuk cari side income salah satunya dengan blog. Tertarik juga dengan themes di atas… Nanti nak tengok satu².

Ana Suhana · March 10, 2018 at 7:08 pm

Ana pernah cuba yang involve asia tu je kak su. Klik je tu tau je tapi tak pernah cuba. Lepas ni bolehah try teknik buat entri berkenaan produk tu dan masukkan link sekali kan. Kalau share saja maybe org tak berapa nak klik. Tq for sharing kak su. Ilmu baru utk ana.

Mimi · March 10, 2018 at 7:13 pm

Affiliate adalah salah satu platform untuk cari pendapatan sampingan. Kalau buat betul betul tak mustahil sebulan boleh capaki 4,5 angka pendapatan.

Yana · March 10, 2018 at 9:36 pm

I was totally into reading from top to bottom…because who wouldn’t want to earn more right? well, i am definitely going to give this method a try…and hopefully it works for me..

Liez · March 10, 2018 at 9:52 pm

Klikjer dgn involve asia mmg liez ada.. menambah i come secara affiliate ni memang bagus .. yg penting kena byk promote.

Ciktie · March 10, 2018 at 10:50 pm

Banyak juga income yang boleh kita dapat melalui affiliate ni tapi itulah ciktie tak tahu sangat macamana nak buat. Setakat klik share tu bolehlah hehe

Qeela · March 11, 2018 at 12:17 am

waa bagusnya, banyak dan details sungguh bila baca info2 kat entry ni, mmg bagus untuk jadi guideline kepada mereka2 yang berblogging dan juga yg nk belajar or berjinak2 dengan affiliate ni..great info, thanks for sharing!

Cik Rose · March 11, 2018 at 1:30 am

Kalau kita tahu tekniknya, banyak yang income yang akan kita dapat dari program Affiliate ni. Kena rajin juga updated.. baru Ros tahu yang template juga mempengaruhi hasil affiliate kita.

Sunshine Kelly · March 12, 2018 at 11:36 am

Thanks for the sharing, I also would like to add in my income and provide a better living for my family. I will check out some of your suggestions and maybe try them out.

Mawardi · March 12, 2018 at 12:04 pm

Terima kasih atas perkongsian. Ramai yang tak tahu lagi berkenaan hal ni. Kalau blogger bagi saya bnda wajib ni.

Betty · March 12, 2018 at 12:21 pm

Affiliate is one of the strategic to earn extra income from your blog. But no easy to set up. I have did it once. I currently on ad sense

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *