Cara Nak Mulakan Bisnes Dropship Yang Menguntungkan

Apa Itu Dropship Dan Bagaimana Cara Nak Mulakannya?

You teringin nak jadi ejen dropship sebab ramai orang kata, jadi agen dropship ni best.

 

Boleh mulakan tanpa modal dan bisnes dropship ni menguntungkan.

 

Ya kan?

 

Tapi sebenarnya, you tak tau pun.

 

Apa sebenarnya bisnes dropship tu. Hmm.. kalau you tak tau macam mana pulak you nak mulakan buat bisnes online dropship ni?

 

Tak apa, since you are here, biar Kak Su ringkas kan kat you apa sebenarnya bisnes dropship ni.

 

Cam ni,

  1. You buat promosi produk
  2. You terima order dari buyer
  3. You forwardkan order tu kat supplier
  4. You terima bayaran dan bayar supplier (harga kos)
  5. Supplier bungkus dan kirim kat buyer
  6. Buyer terima produk

 

Tugas you sebagai ejen dropship, hanya fokus pada marketing dan promosi saja. Jauh lebih simple dan mudah berbanding eCom konventional.

 

Tulah dropship ni semakin popular sekarang.

 

Selain dari dropship sebenarnya ada beberapa lagi cara nak buat duit online ni. Kak Su ada kongsi kat bawah tu.

 

Teruskan lah membaca

 

5 Cara Buat Duit Online

  1. Affiliate Marketing
  2. Bisnes Dropship
  3. Buat Duit Dengan Blog
  4. Social Media Virtual Assistant 
  5. Khidmat Digital di Fiverr

 

Cara Nak Mulakan Bisnes Dropship

  1. Apa yang best sangat dropship?
  2. Produk dropship yang menguntungkan
  3. Tip dan strategi pemasaran bisnes dropship

 

Apa Yang Best Bisnes Dropship Ni?

  • Keuntungan bersih (nett profit)
  • Menjual produk secara online (tak perlu sewa kedai)
  • Tak perlu menyimpan stok di rumah (tak risau overstock)
  • Tak perlu bungkus, tak perlu pos produk (jimat masa)
  • Mudah dan pulangan modal terjamin

 

Produk Dropship Yang Menguntungkan

Sebelum memulakan bisnes dropship, elok you buat dulu sikit penyelidikan untuk mengetahui kehendak pelanggan.

 

Ramai yang baru nak mulakan bisnes dropship,

berebut nak jual produk terkini atau trending

 

Senang nak jual kata nya, hot demand.

 

Tapi jika you nak buat bisnes dropship ni long term, yang elok nya you jual produk yang evergreen.

 

 

You tak perlu susah-susah cari produk hot demand, sebab

produk hot tu nanti yang akan cari you

 

Best ke best?

 

Baca : Mengapa perlu fokus pada topik dan niche

 

Mulakan Bisnes Dropship Hari Ini Juga

Untuk memulakan bisnes dropship hari ini, cukup mudah.

 

Hanya perlu mencari supplier, kemudian mohon secara online.

Dapatkan 30 senarai pembekal dropship disini

 

Pendaftaran biasanya percuma.

 

Oleh kerana setiap syarikat dropship mempunyai syarat kelayakan yang berbeza, elok you baca dulu TOC nya sebelum memohon.

 

Ada yang meletakkan minima penjualan setiap bulan

 

Ada yang menggunakan sistem top up

 

Dimana dropshipper perlu meletakkan sejumlah wang pendahuluan.

 

Bagi setiap pembelian,  jumlah ini akan di guna kan sehinggalah tiada baki wang di akaun dropship anda.

 

Untuk pembelian seterusnya, you perlu top up semula akaun.

 

Ada juga, pembekal dropship yang membenarkan you untuk membeli mengikut penjualan, tidak perlu membuka akaun dan tiada top up wang pendahuluan.

 

Namun ini hanyalah kebiasaan bagi sejumlah kecil syarikat dropship terutamanya bisnes dropship di peringkat tempatan.

 

Sebelum you melulu mendaftar kat supplier untuk mulakan bisnes dropship, pastikan ,

  1. Pembekal dropship trusted dan reliable
  2. Pilih produk mengikut permintaan pelanggan
  3. Konsisten dan fokus
  4. Cek refund policy

 

Sebenarnya,

 

Jika you serius nak berjaya dalam bisnes dropship, elok jika you

standby sikit modal untuk bisnes dropship

 

Kenapa perlu ada sikit modal?

 

Ahh you mesti fikir, dropship kan tak perlu modal nape akak suh siapkan sikit modal pulak.

 

Ya kan?

 

Suka atau tidak, bila buat bisnes ni, kalau nak cepat sukses, nak fast track memang perlu buat iklan berbayar.

 

Jika you baru mulakan bisnes dropship, you pasti tau, betapa peritnya nak dapatkan 10 pembeli pertama.

 

Ya kan?

 

Tapi dengan Facebook Ads, you akan perolehi result dengan pantas.

 

Tak pandai Facebook Ads?

 

Tak apa, dalam panduan Fast Track to Dropship , you akan di tunjuk kan cara paling mudah untuk buat FB Ads bagi kedai ecommerce dropship you.

 

Senang gilalah. Makcik-makcik pun boleh buat you

 

Dalam panduan tu juga akan di kongsikan, cara untuk semak, dan tapis supplier yang berkualiti untuk bisnes dropship you nanti.

 

Lubuk supplier yang akan di kongsikan juga nanti, ada kalanya jauh lebih murah dari supplier China.

 

 

Pentingnya Berurusan Dengan Pembekal Yang Trusted

Pembekal dropship bakal menentukan kejayaan bisnes dropship

 

Pastikan pembekal dropship menggunakan sistem automated supply chain technology terkini.

 

Dengan kaedah real time, ia dapat menjamin you akan menerima info terkini jika produk itu out of stock.

 

Pastikan juga syarikat dropship itu tidak mengenakan yuran ahli bulanan kerana  syarikat yang mengenakan caj sedemikian biasanya hanyalah ejen, atau orang tengah sahaja

 

Berurusan dengan pihak ketiga akan merumitkan pengendalian dari sudut inventori produk dan juga masalah2 lain yang bakal timbul

 

Konsisten Dan Fokus Pada Niche Pilihan

Oleh kerana terdapat banyak produk dropship untuk di pasarkan, maka tak mustahil, kita jadi rambang mata untuk membuat pemilihan.

 

Kalau di ikutkan hati, kita nak dropship aja kesemua produk di katalog hihi.

 

Namun trending hari ni,

konsisten dan fokus mengikut niche, lebih menjaminkan pulangan berbaloi

Standby Backup Plan Jika Produk Di Kembalikan

Walaupun, menjadi dropshipper adalah jalan paling mudah untuk menjual online,  ada kala kita akan berdepan dengan isu seperti,

  1. Pembeli membatalkan transaksi jual beli
  2. Ingin memulangkan produk dan minta refund

 

Bukanlah salah sesiapa, tapi  ia mungkin disebabkan,

  • warna yang dipaparkan dalam gambar jauh berbeza dengan apa yang diterima.
  • ukuran baju yang di pesan tidak muat saiz badan
  • atau lain lain alasan

 

Maka eloklah  kita pastikan,

supplier ada memperuntukkan product return policy

 

Selain menjalankan FB ads, bisnes dropship juga memerlukan blog/ website.

 

Mengapa Bisnes Dropship Perlu Blog Dan Website?

Blog atau website adalah keperluan asas bagi setiap yang berbisnes  online mahu pun offline, kerana ia

  1. Membina kepercayaan brand
  2. Ia juga membina kredibiliti

 

Baca :8 Sebab Bisnes Online Perlu Ada Bisnes Website

 

8 Sebab Bisnes Online Perlu Ada Bisnes Blog Sendiri

 

Tak tau cara nak buat blog atau website?

 

Dalam panduan Fast Track to Dropship, you akan ditunjuk cara

  1. Susun atur dan design website e-commerce yang paling sempoi
  2. Design yang bakal di ajar nanti akan buatkan kedai you user friendly, mudah untuk buat jualan

 

In sha Allah

 

What good is a ecommerce website jika tiada kemudahan to place order dan pembayaran?

 

Ya kan? Jangan risau.

 

Panduan Fast Track to Dropship akan tunjuk kan,

  1. Cara nak set up payment gateway.
  2. Cara submit order kat supplier.

 

Cara nak submit order yang membuatkan customer tak tahu you buat bisnes dropship.

 

You juga akan di ajar macam mana nak uruskan proses fulfillment dalam sistem website.

 

So that you tak letih nak menjawab pertanyaan customer tentang produk produk yang you display kat website you tu.

 

Ya kan?

 

Setelah siap dropshipping website, you pasti tak sabar nak terima kunjungan prospek.

 

Tapi..

 

Bagaimana jika website itu sepi dan tiada pengunjung?

 

Bagaimana mungkin kita berpeluang untuk menjual jika tiada pengunjung?

 

Tiada jualan atau pembelian bererti kita bakal menanggung kerugian (dari segi masa dan kos penyelenggaraan domain dan hosting)

 

Promosi Di Platfom Media Sosial

Platfom media sosial hari ni amat di perlukan bukan semata2 untuk bersosial. Malahan, sosial media adalah,

satu keperluan bagi mereka yang berbisnes online

 

Platfom media sosial yang menjadi tumpuan para peniaga online buat masa kini ialah Facebook, Instagram dan juga YouTube.

 

Manfaatkan Google SEO

Hari ini, setiap mereka yang ada persoalan dan memerlukan jawaban akan terus ke Google atau YouTube.

 

Google adalah suatu direktori yang sangat berpengaruh. Tak rugi jika jadikan Google rakan karib kita.

 

Terutama bagi mereka yang ber bisnes online dan mempunyai website.

 

So jika you nak buat duit online, maka belajar lah cara untuk menambat hati Google hihi.

 

Menduduki di muka surat pertama di Google Search adalah impian setiap yang buat bisnes online.

 

Namun bagaimanakah caranya?

 

Caranya ialah dengan memaklumkan kepada Google hajat kita itu

 

Yup

 

Maklumkan kepada Google dengan melalui SEO

 

Tak tau caranya?

 

You boleh belajar dari pakar SEO,  Wan Yusof

 

Baca artikel berkaitan :

1) 12 Tip Sempoi Untuk Tarik Pengunjung Ke Website 

2) 8 Best (Baby Product) Dropship Supplier in Malaysia

3) Begini Caranya Jana RM100,000 di Shopee 

4) Jom Buat Dropship USD pulak

 

Masih bingung dan memerlukan bimbingan untuk menjayakan bisnes dropship ni?

 

Kak Su syor you dapatkan Fast Track To Ecom Dropshipping (Malay Edition). Walaupun tajuk panduan dalam Bahasa Inggeris, but trust me, isi kandungan nya semua sesuai untuk kegunaan bisnes dropship Malaysia.

 

Dengan panduan tu, in sha Allah omputih kata,

he will hold your hand to success

 

Sekian dulu perkongsian ringkas dari Kak Su, semoga you belajar sesuatu. Jangan lupa, dapatkan 30 senarai pembekal dropship (PERCUMA)

 

Kak Su izinkan you untuk berkongsi artikel ni dengan rakan rakan you di FB

 

Sharing is caring tau

 

~~Kak Su

Leave a Reply