Cara Nak Target Audience Facebook Ads

Pixleads Image for Target Audience Facebook

Apa Itu Pixleads?

Pixleads adalah satu marketing software rahsia yang digunakan untuk mengikis data dari Facebook. Data ni di kikis bagi tujuan  mendapatkan target audience.

 

Rahsia tau..

 

So now you know, I have to kill you huhu ( Gurau ya)

 

Kikis Data Dari Facebook?

Ya.. kikis, scrape.. ekstrak .. amik ko!

 

Tak cayer ehh?

 

Mari, Kak Su Senaraikan Kat Bawah Ni Apa Yang Pixleads Mampu Lakukan

 

Pixleads ni berkemampuan untuk ekstrak user data dari :

  1. Facebook group
  2. Facebook page
  3. Friendlist
  4. Facebook User Id
  5. Facebook page follower
  6. Keyword
  7. Facebook post update

 

Bukan itu saja, ia juga mampu untuk :

  • Menukar UID ke e-mel
  • Menukar UID ke telifon
  • Menukar FB UID ke nama pengguna

 

UID tu apa?

 

Unique Identication Number lah you. Coba you klik profile you kat Facebook. Nanti you akan nampak nombor yang bebanyak kat browser tu, haah tu lah dia UID, cam no Mycard lah gitu.

 

Tak mungkin dua individu akan ada nombor UID yang sama, kan

 

So now you know

 

Kelebihan Menggunakan Pixleads Untuk Dapatkan Target Audience

Blog Image - Cara Nak Target Audience

Pixleads dapat membantu, meringankan usaha you dalam pencarian targeted audience untuk tujuan pemasaran.

 

Dengan  Pixleads, you dapat membina custom audience dengan lebih mudah, lebih pantas dan tentunya lebih efektif.

 

Jimat bajet iklan you.

 

Macam mana, you tanya?

 

Macam ni,

Pixleads  akan scrape data dari Facebook Group

 

Data seperti kat bawah ni :

  1. Nama (user id)
  2. Alamat Email
  3. No telifon
  4. Friends list

 

Coba bayangkan, jika you ada database yang sebegini,  dah jimat masa dan juga jimat bajet iklan kan?

 

Dengan database tu, you dah boleh create target audience untuk :

  1. Custom audience Facebook list
  2. Lookalike audience Facebook list
  3. WhatsApp Blaster
  4. Email Marketing
  5. SMS Blaster

 

Tak perlu lagi you nak

bakar duit semata mata nak mencari 

 

Sweet spot or rather sweet targeted audience.

 

Apa Kelebihan Nya, Menggunakan Pixleads?

Ohh banyak you

 

Kak Su bagi satu contoh aja lah ya, kalau nak tau lebih, then you klik here

 

Katalah you adalah sorang broker hartanah, mencari  target audience di Facebook. So you pun buat iklan Facebook.

 

Now akak tanya you,

bagian interest tu, you buh apa as detailed targeting?

 

You boleh, gunakan Facebook audience insight tool, tak masalah.

 

Persoalan nya, berapa banyak duit you nak bakar sebelum you jumpa satu atau dua target audience facebook  yang betul betul minat ngan hartanah ni.

 

Atau you sememangnya bermurah hati sangat nak infaq lebihan duit you kat Abam Mark.

 

Dengan Pixleads, you boleh,

shortcut your split test atau learning phase you tu

 

Sekali gus cut short belanjawan iklan tu.  Duit lebihan tu, you boleh hadiah kat akak aja, ok

 

Ohh tapi akak nak ingatkan you

 

Pixleads ni hanya mampu ekstrak pengguna Facebook yang menetapkan e-mel atau nombor  telifon as public saja ya. Mana yang dah set private tu,  minta maaf lah, the answer is no no.

 

Arr Jom, Kita Tengok Pixleads In Action

Hanya 3 step saja, Pixleads mampu dapatkan target audience untuk you

Step 1 :

blog image lead from facebook page

 

Dalam gambar kat atas tu, akak taip keyword “hartanah” dan klik “Pages” nampak kan, warna biru belah kiri tu?

 

As you can see, Facebook paparkan beberapa Pages berkaitan hartanah.

 

Dalam setiap hartanah page tu saja, ada berapa ramai likers?

 

Bayangkan, you boleh ekstrak data likers di page tu (yang set pada public ya) , bukan ke dah jimatkan masa you. Tak perlu lagi nak secara random mencari orang yang berminat kat hartanah.

 

Konfem,  Facebook Page likers tu semua minat hartanah lah.

 

Yup, I’m pretty sure of that, kalau tak mungkin nak follow page hartanah kan, kan.

 

Secara logik nya lah kan, that is how it works. Orang hanya follow  Facebook page yang dia suka

Leads yang dihasilkan dengan cara ni biasanya  adalah kualiti leads

 

Letih lah kan, asyik run iklan traffic atau lead gen, semata mata nak dapatkan prospek yang tak berkualiti

 

Selain Pencarian di Facebook Pages,  Boleh Juga Buat Pencarian di Facebook Post atau Facebook Group

 

Caranya?

 

Sama aja lah, you type in keyword, pastu you buatlah pilihan nak extrak dari page, group atau post.

 

Step 2:

 

Blog Image - Lead from FB Keyword

 

Haah, nampak kan? How Pixleads work, hanya dengan satu klik saja,  di sedutnya semua data pengguna Facebook dari page, group atau post.

 

Tunggu apa lagi? Save lah kesemua data tu. This is even better than gold, I tell you hihi

 

Now its Time To Create Your Custom Audience on Facebook

Step 3 :

Image on how to create custom audience for target audience facebook

 

Selepas you download list target audience you tadi tu, you dah boleh create custom audience atau lookalike audience ok

 

Atau you nak buat WhatsApp blast pun boleh, terserah you.

 

Tapi.. Haah ada tapinya tau

 

Ada cara, tata tertib yang patut you patuh untuk guna target list untuk WhatsApp blaster ni ya, bukan sesuka hati main blast. Begitu juga jika you nak gunakan target audience email list.

 

Bab cara nak WhatsApp blast dan email marketing ni akan akak  kupas di lain perkongsian ya, in sha Allah. Hari ni akak payung you cara nak dapatkan target audience di Facebook saja dulu.

 

Baca artikel berkaitan :

Pengalaman Kak Su belajar iklan Facebook Ads

 

So that’s it, jalan pintas untuk dapatkan target audience di Facebook.  You boleh dapatkan Pixleads tu kat sini

 

 

~~Kak Su

 

Pixleads Image - Target Audience Facebook

 

 

15 Comments

  1. Kak Su
  2. Kak Su
  3. Kak Su
  4. Kak Su
  5. Kak Su
  6. Kak Su
  7. Kak Su
  8. Fas

Leave a Reply