Apa Beza Dropship Dan Affiliate? Ada Ke Perbezaan Nya?

perbezaan antara dropship dan affiliate

Ada yang bertanya,

Kak Su, apa beza Dropship dan Affiliate?

 

Konfiuslah tu, tak tau nak buat yang mana satu lebih untung katanya.

 

Begini, you jangan risau perkataan yang digunakan “Affiliate” tu

 

Itu hanyalah istilah, “business jargon”

 

Untuk memudahkan you memahaminya mari, akak huraikan kat bawah ni,

 

Perbezaan Antara Affiliate Dan Dropship

Imagine you ke kedai handbag, nak beli handbag jenama Anello. Di kedai tu ada terdapat bermacam2 handbag lain yang ready stock.

 

Ehh, kenapa ada ready stock?

 

Besar kemungkinan dia adalah seorang Reseller atau pun Stockist

 

Reseller ni kelebihannya, dia mampu meraih keuntungan yang lebih besar.

 

Kenapa boleh dapat untung yang lumayan besar, ya?

 

Sebab dia membeli banyak, secara borong dengan harga kos yang sangat murah.

 

Itulah yang orang selalu sebut “readystock”

 

Tapi,

 

Ada kalanya dia akan kehabisan stok juga.  Mandangkan you nak jugak model handbag Anello yang dah tak ada stok tu,

 

Maka Dia Gunakan Kaedah Dropship

Penjual minta you tunggu dua tiga hari lagi. Dalam jangka masa tu, bila stok baru dah masuk, you boleh datang amik beg tu.

 

Situasi ni lah yang dikatakan dropship.

 

Baca artikel berkaitan :

Cara Nak Mulakan Bisnes Dropship

blog image title - cara mulakan bisnes dropship

Untung dropship, mungkin kurang sikit sebab dia order per item, bukan secara borong seperti reseller.

 

Menjual Dengan Kaedah Affiliate

Dalam situasi lain pula, penjual itu tahu dikedai sebelah ada stok. Dia pun pegi slow talk kat kedai sebelah then dia refer you untuk membeli dikedai sebelah.

 

Ahaahh…

 

Itu lah dia kaedah Affliate.

 

Penjual tu refer you kekedai sebelah.  Bila you membeli dari situ, maka penjual kedai sebelah itu akan bagi sikit komisyen kat dia sebab tolong refer customer.

 

So, begitulah dalam bisnes online Affiliate.

 

Gerak kerja dan prosesnya lebih kurang sama saja dengan bisnes konvesional, istilah yang digunakan saja yang berbeza.

 

So, janganlah takut dengan perkataan “Affiliate” tuh huhu

 

Its just a name ok.. Kemon

 

Namun, dalam dunia bisnes online,  beza Dropship dan Affiliate agak ketara juga. Terutama dari segi cara promosi dan penjualan.

 

Dalam bisnes dropship, you ibarat orang tengah. You tolong belikan produk dan you boleh kawal berapa keuntungan yang you nak.

 

Sedangkan bisnes affiliate you tidak terlibat dalam proses jual beli. Pembeli membeli melalui link affiliate dan jumlah komisen, sudah ditetapkan.

 

Baca artikel berkaitan :

Cara Nak Mulakan Bisnes Affiliate Marketing

 

Jika you belum pernah menjadi ahli affiliate mana mana syarikat atau produk, cara terbaik untuk you mulakan, ialah

 menyertai Affiliate Network

 

Mengapa Nak Sertai Affiliate Network?

Sebab di Affiliate Network ada terdapat banyak syarikat yang menawarkan Affiliate program.

 

Penyertaan untuk menjadi affiliate biasanya PERCUMA. Berbanding dengan dropship adakalanya, you perlu membayar yuran kemasukan ahli.

 

You boleh pilih syarikat dan produk yang bersesuaian dengan niche you.

 

Akak gerenti you mesti geram tengok pilihan produk yang ada.  Mesti you nak kaut semua untuk dipromosikan haha

 

Baca artikel berkaitan :

3 Sebab You Mesti Sertai Involve Asia

Antara Affiliate Network tempatan yang boleh you sertai ialah, Involve Asia. Disitu terdapat banyak pilihan marketplace online yang boleh you ikut serta, seperti

 

Why not you join dulu, and then you take your time to choose.

 

Ok ke Ok?

 

Klik disini untuk sertai Affiliate Involve Asia

 

Affiliate Dan Dropship, Mana Satu Paling Menguntungkan?

Bagi akak, if you nak create multiple income streams, then you boleh buat kedua2nya sekali apa salahnya.

 

Sikit dari sana, sikit income dari sini is still better dari langsung tak ada income.

 

For me, I prefer to focus buat duit online Affiliate Marketing daripada dropship.

 

Reason is simple.

 

I tak ada masa nak layan whatsapp customer sebab masa I sangat terhad. I prefer to travel and study new language.

 

Pada masa yang sama, ada jana pendapatan pasif.

 

Best ke best?

 

So if you nak tau cara buat duit online pasif melalui Affiliate Marketing, you boleh klik disini untuk  artikel berkenaan Affiliate Marketing

 

Atau boleh ikuti Panduan Afiliate Marketing diemel. Masukkan info dibawah.

 

 

Sekian dulu perkongsian kali ni. Akak harap ia dapat menjernihkan kekeliruan you. Akak pasti you dah tahu apa beza dropship dan affiliate dan boleh buat pilihan terbaik untuk mulakan  bisnes online samada dalam bisnes dropship atau pun bisnes affiliate.

 

Jangan lupa klik “Share ke FB”

 

Sharing is caring kan

 

~~Kak Su

 

Leave a Reply