Bagaimana nak memulakan bisnes online tanpa modal

Cara Nak Mulakan Perniagaan Internet Tanpa Modal

Bisnes Online Tanpa Modal?

Ada ke tu?

Entah2 scam ekk

Nengok  aja lah  iklan2 di Facebook dan di internet, semua nya nunjuk duit kipas, masing2 ngan tajuk memancing seperti:

Cari Duit Tambahan Dengan Bisnes Online Tanpa Modal

Buat Duit Dengan Internet Tanpa Modal

Pendapatan Online Tanpa Modal

And all of them comes with sweet promises.. Jana pendapatan 5-6 Angka Sebulan.. 4-5 Angka Seminggu.. hihi

Kalau lah semudah itu nak buat duit online, kan kan

Buat Duit Dari Rumah Tanpa Modal

Sebenar nya, memang ada cara2 mudah dan sahih untuk ladyboss2 buat duit dari rumah tanpa modal.

Akak pun tau, ramai di antara kita stay at home mom yang teringin sangat nak menyumbang pendapatan keluarga.

7 Tips Berhenti Kerja Dan Jadi Ladyboss

Bukan niat kita nak kaya bermewah2an,  cukup sekadar dapat bawak anak2 pi makan KFC atau bawak bercuti dalam negara pun, kita dah happy dah

Nengok riang ria gelagat anak2, wefie bersama, that is happiness for us stay at home mom.

Ya kan?

Maka kita pun mula lah Google Search:

Cara nak buat duit tanpa modal (sebab mana kita ada modal kan? duit pasar cukup2 aja hihi)

Pastu kita search pulak :

Buat Duit Dengan Internet (Sebab dah memang ada kontrak wifi ni haah kat rumah, kita maximise lah kegunaan nya, smart tak?)

Next, kita search :

Pendapatan Online Tanpa Modal (Buat duit Online paling mudah, tak perlu nak menyewa tapak)

If you are searching for this idea, tahniah.. you  memang stay at home mom yang bijak. Kita geng, ok

That’s why akak suka refer to you as ladyboss

Because you have what it takes to be one.. Ladyboss .. cewahhh

So akak nak kongsi kat you all 2 cara lama untuk buat duit online tanpa modal. Its very2 old skool, tak se glamer macam being InstaFemes atau masuk TV, majalah bagai.

2 cara yang dah di praktik kan berkurun2 lamanya… yes, its not new at all. But it still works in these times.

So, bagaimana nak memulakan perniagaan internet tanpa modal

Untuk tujuan ini, akak telah  memetik perkongsian dari pakar pemasaran dan jutawan internet, Irfan Khairi

So beliau nyatakan untuk memulakan bisnes online tanpa modal adalah sesuatu yang teramat mudah hari ini.

Kerana hampir setiap pengguna smartphone ada akses internet. So mereka mampu memulakan nya walau di mana sekali pun mereka berada.

Mungkin sewaktu ngeteh di warung atau pun didalam kereta, parking kat luar pagar sekolah, sambil2 nunggu untuk menjemput  anak2.

Bisnes Online boleh di mulakan di mana saja dan ia mengambil masa kurang dari 15 minit untuk memulakan nya

Yup, 15 min saja pun dah cukup to set up, and you are in bisnes already.

So, Macam Mana Nak Mulakan Bisnes Online Tanpa Modal?

Ada dua cara yang di sebut beliau:

Mengapa buat duit dengan blog adalah salah satu cara yang di sarankan untuk mulakan perniagaan internet tanpa modal?

Kerana ia boleh dibina di atas platfom dan hosting percuma dan mengambil masa kurang dari 15 minit untuk di bina.

Antara platform/hosting percuma yang boleh ladyboss gunakan

Ke empat2 platfom ini boleh digunakn untuk membina blog, sesiapa pun mampu lakukan nya.

Cuma akak nak ingatkan, platform percuma, sangat terbatas features yang di sediakan ya

Yalah Percuma kan, paham2 ajalah

But its ok, untuk permulaan boleh saja gunakan nya. Esok2 bila mula ada sales, ladyboss boleh kembangkan bisnes dengan berpindah ke platfom berbayar WordPress.org

Baca :

Kemudian beliau menyebut tentang Affiliate Program

Katanya lagi, Affiliate Program adalah percuma untuk di sertai dan mudah untuk dipromosikan

Ianya boleh di promosikan di blog dan juga di media sosial seperti Instagram dan juga FaceBook

Ladyboss boleh baca di sini :

Apa dia?

Nak nengok video?

Ni ni haah.. akak dah tepek kat sini, you can listen to it from the man himself untuk dapatkan lebih Oomph.. or as the saying goes.. straight from the horse mouth, hihi

Video ini telah dirakam tiga tahun yang lalu iaitu pada tahun 2015, namun inti2 nya masih relevan hingga ke hari ini.

Sorang lagi pakar motivasi dan juga jurulatih pemasaran perniagaan yang dihormati, Azizan Osman turut memberikan pandangan nya tentang

Cara Nak Mulakan Perniagaan Dengan Modal Yang Kecil

Apa yang dikongsikan nya:

Cara Untuk Memulakan Perniagaan Dengan Modal Seciput:

  • Menjual Produk Orang Lain

Menjual Produk Orang Lain ni sebenarnya antara cara yang paling jimat untuk memulakan bisnes online

Why?

Of courselah, kerana ia boleh dimulakan dengan modal seciput aja atau pun langsung tanpa modal hihi

Dan cara menjual produk orang lain pula?

Jika kita langsung tiada modal untuk memulakan perniagaan kecuali modal masa, so kita boleh coba beberapa cara di bawah ni.

Kita boleh sertai :

  • Program dropship
  • Reseller
  • Menjadi agen
  • Menjadi Affiliate

Program Dropship dan Program Affiliate amat sesuai bagi mereka yang langsung tiada modal RM kecuali modal masa

Ia percuma untuk disertai dan ladyboss boleh lakukan penjualan di atas platform Instgarm atau Facebook atau pun di dalam group WhatSapp dan Telegram.

Baca : 7 Best Dropship Supplier for Baby Products

Cuma..

Ia memerlukan sedikit lebih masa kerana kita perlu follow up customer melalui WhatSapp, nak cek sama ada dah bank in payment ke belum?

Kemudian kita pula perlu buat payment ke supplier, pastu dapatkan tracking no, pastu nak bagi kat customer, pastu nak pantau lagi sama ada dia dah terima ke belum produk nya.

If you tak kisah and you suka main teks mesej kat henpon, ok ler tu.

Reseller dan Affiliate Program

Untuk mewakili sesuatu syarikat sebagai agen jualan atau pun reseller, kebiasaanya ia memerlukan sedikit modal berupa yuran keahlian atau yuran pendaftaran atau mungkin juga ada minima belian pertama.

Reseller tak sesuai untuk kita yang langsung tiada modal nak mulakan bisnes online, kan?

So if you ask me,

Akak pilih yang mana satu?

Akak sering bercerita asbab utama akak memilih perniagaan online di sebabkan faktor kesihatan. So bisnes online yang akak pilih haruslah sesuatu yang autopilot, yang hanya memerlukan kerja2 upfront kemudian duk diam nunggu komisyen masuk

For that, akak pilih untuk Buat Duit Dengan Blog

Cara Buat Duit Dengan Blog

Akak tiada teknikal skill whatsoever berkaitan bina blog but I am willing to put in my time and effort to learn, maka terlahir lah blog comel akak ni, KakSu.com di mana kebanyakan perkongsian di sini sebenarnya adalah documenting perjalanan akak dalam membina bisnes online akak sendiri.

So if I can do it, you can do it too. Just do it.. Jangan tangguh2

Fast Action Fast Results, ok

Jika ladyboss tak tau cara2 nak bina blog, akak ada sediakan tutorial percuma Belajar Buat Blog

And if you are still wondering how in the world Affiliate Program works, and you are too lazy to read it here,

Biar akak terangkan serba ringkas di sini.

Biasa dengar atau nampak ecommerce site Lazada selalu hijack browser kita?

Nyampah kan

Well .. gitulah cara pemasaran mereka, agresif gitu

So ladyboss tau ke tau, that you can actually sertai Program Affiliate Lazada?Click To Tweet

Kan ke di Lazada ada bermacam2 produk, I’m sure satu atau dua produk pasti kena ngan your geng2 mesyuarat tingkap.

You can promote produk2 di Lazada the same way you promote your dropship produk di FB dan Instagram.

Or if you are more outspoken, then you boleh promot di YouTube

Bezanya ..

with Affliate Program, you hanya perlu set up sekali saja, then you biar kan dia begitu saja to generate passive income

You tak perlu nak buat kerja2 yang biasa you lakukan as a dropshipper.

So no headache I tell you… Really

Its super easy  untuk mulakan bisnes online tanpa modal with Lazada.

Its up to you lah kan, pilih mana satu cara yang sesuai dengan keadaan, masa dan poket.

Affiliate Program Lazada boleh di sertai melalui Affiliate Network.
Klik sini untuk mendaftar

But always remember to dream big

Its ok to dream, kan

Put aside keuntungan untuk kembangkan lagi bisnes. Jika ladyboss memulakan bisnes online sebagai dropshipper, coba target untuk menjadi agen atau reseller kerana jumlah komisyen yang diberikan adalah lebih tinggi  berbanding dengan komisyen dropshipper.

Well, that’s it kupasan dari apa yang telah akak pelajari. Semoga perkongsian kali ini, dapat membuka minda anda yang teringin sangat nak mulakan perniagaan tapi tiada modal untuk memulakan nya.

Jangan lupa klik share ke FB

Sharing is caring tau

~~Kak Su


Kak Su

Kak Su membantu ibu2 membina blog dan bisnes online sambil mengasuh anak2 dirumah

7 Comments

mrhanafi · February 21, 2018 at 9:17 pm

saya juga tengah mencari peluang untuk buat duit dari rumah…

biasanya affiliate sangat menjadi jika ada gaya bahasa Titan…

cara dia simple tetapi amat berpengaruh kepada para pembaca

    Kak Su · February 22, 2018 at 9:05 am

    Betul tu, yang simple.. straight to the heart. Nyusuk ke kalbu gitu hihi

Gja · February 25, 2018 at 11:17 am

Nice sharing kak su

Nurjuwaini · February 25, 2018 at 11:18 am

Terima kasoh atas perkongsian

Amir Mazlan · March 2, 2018 at 2:25 am

power kaksu tulis artikel..kejap jer dah rank first page google.
mohon buat ebook please 😀

    Kak Su · March 2, 2018 at 12:52 pm

    Masha Allah, terima kasih di atas sokongan Amir. Kak Su masih lagi bertatih dan banyak lagi yang perlu di pelajari.
    In sha Allah dengan sokongan dan doa Amir tak mustahil satu hari nanti akan terlahir satu ebook untuk manfaat semua.
    Ameen

Ema · March 12, 2018 at 3:43 pm

Banyak cara..yang penting kena rajin dan usaha..jangan cepat putus asa..yea kak su kan.

nota: dah masukkan blog kaksu dalam list blog..tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *