fbpx

15 Cara Promosi Produk Affiliate Tanpa Mengeluarkan Kos Iklan Walau Se Sen Pun

15 Strategi Promosi Produk Affiliate

15 Cara Promosi Produk Affiliate Dengan Percuma, Tanpa Mengeluarkan Kos Iklan Walau Se Sen Pun

Ok, so you dah join Involve Asia Affiliate Network  yang akak rekemen kan tu?

Belum lagi? No worries, you boleh sertai nya sekarang di sini

So..

What’s next?

I say, you go pilih produk..

If you belum lagi pilih produk untuk di promosikan, then do it..

Now..

Huh??

You masih tak tahu produk apa you nak pilih?

Akak syor you baca dulu, perkongsian dibawah ni

  1. Mengapa harus fokus pada topik dan niche di blog
  2. Pemilihan Niche Yang Menguntungkan

Setelah you baca, and then buat pilihan niche dan produk, then you come back here, ok?

Ok

So akak assume you dah pun siap baca perkongsian di atas dan telah pun membuat pemilihan produk untuk di promosikan

Now, we’re talking…

Nak tahu camna cara promosi produk affiliate secara percuma, tanpa mengeluarkan kos iklan?

Jom..

Kita lihat beberapa cara dan strategi yang boleh you lakukan untuk promosi produk Affiliate Marketing tanpa mengeluarkan kos iklan walau se sen pun.

1. Facebook wall peribadi
2. Facebook Group
3. Create Live Event
4. Facebook Page
5. Promot ke mailing list 
6. Video Di YouTube
7. Komen Di YouTube
8. About Page Di YouTube
9. Video Tutorial
10. Instagram “bio”
11. Instagram Katelog
12. Info Artikel Di Blog
13. Menu Bar Di Blog
14. WhatsApp Group Chat
15. Telegram Channel

Cara yang paling mudah, efektif dan tidak mengeluarkan belanja ialah promosi melalui Facebook

Hampir setiap orang ada mempunyai satu akaun Facebook. Ada yang memiliki dua dan ada juga yang memiliki tiga, empat akaun ya.

I know..

So for that matter, akak syorkan you promosi di Facebook dulu.

Tak tahu camna nak promot?

Jom

Teruskan bacaan..

Cara promosi produk Affiliate Menggunakan Facebook

Walaupun promosi melalui Facebook adalah satu cara yang paling mudah, namun ia juga mempunyai pros and cons.

Jom kita lihat perbandingan nya dulu

Pros:

  • Mudah dan pantas untuk set up
  • Tidak memerlukan website/blog
  • Tiada start up cost

Cons:

  • Pendapatan agak terbatas
  • Hanya mereka yang berada didalam friends list sahaja yang akan melihat posting

So, untuk pelbagaikan promosi di Facebook, kita boleh  manfaatkan beberapa strategi.

You boleh coba salah satu dari strategi yang akak list kan di bawah, atau coba kesemuanya sekali untuk kesan yang lebih positif.

Antara strategi nya:

  1. Update pos di Facebook wall peribadi
  2. Promosi di Facebook Group
  3. Create Live Event
  4. Facebook Page

#1 Facebook Wall  Peribadi

Yang ni, biasalah kan, when you beli satu barang baru, contoh kasut, jam or henpon, apa yang biasa you lakukan?

Jangan nak mengelak ya..

I know what you will do

You akan update pos di Facebook beserta pic produk yang you beli tu and you will mention dari siapa you beli or di mana you beli dan terkadang siap bagi tau harga pembelian nya.

Ya kan?

So, apa yang you dapat dari sharing di FB tu? Setakat glemer aja? Why not you monetasi kan penglibatan you di FB dengan Affiliate Marketing.

Cara nya?

You pegi dapatkan Affiliate link untuk produk tu, kemudian you tepek kan link dalam FB pos you tu. If any of your friends klik link tu, and dorang pun duk ikut beli satu produk, you dapat komisen.

Easy peasy.

Untuk tepek kan Affiliate link, you boleh gunakan URL shortener bit.ly

Tak tau cara nya?

Baca kat sini : Cara nak pendekkan URL guna bit.ly

Cara Nak Pendekkan URL Guna bit.ly

#2 Promosi di  FB group

Cari dan sertai FB group yang berkaitan ngan topik produk Affiliate you.

Kemudian, skrol posting di group satu persatu dan cari, perbualan atau soalan berkaitan topik tersebut.

Beri bantuan pada mereka yang bertanya dengan menjawab soalan dan secara tak langsung tepek kan affiliate link sebagai alat bantuan penyelesaian masalah mereka.

#3 Create Live Event

So you buat lah cam biasa you go live, cuma kali ni, jangan lupa masukkan affiliate link you di bagian komen.

Orait..?

#4 Promosi di FB Page

Create satu FB page yang berkaitan ngan produk yang ingin you promosikan. Ok, that doesn’t mean akak suruh you namakan FB page mengikut Affiliate produk tu.

Cukup dengan you mengetengahkan niche, contoh, you nak promot barangan bayi.

So mungkin you boleh namakan page tu “Panduan Penjagaan Bayi” . Kemudian, you promot lah produk2 bayi yang terdapat di Qoo10 atau Lazada.

Kedua2 Qoo10 dan Lazada boleh disertai dibawah satu bumbung, Involve Asia

Atau mungkin you prefer niche pelancongan.

Ada terdapat banyak produk berkaitan pelancongan seperti luggage, passport cover, air ticket, hotel dan bermacam2 lagi

#5 Promosi ke subscriber list

Yang ini paling old school yang telah di amalkan sekian lamanya oleh hampir setiap Internet Marketer, terutama nya mereka yang giat dalam Affiliate Marketing

Hingga ke hari ni, cara ini masih lagi diamalkan.

#6 Promosi produk Affiliate di YouTube

You create lah satu  YouTube channel.

Kemudian you upload video dan masukkan your affiliate link di bagian description atau di paparan skrin video.

Siapa tau ada yang klik, kemudian membeli produk  yang you promosikan tu

Promosi di YouTube juga ada beberapa strategi yang boleh you lakukan

Antaranya:

  • Video tutorial
  • Tinggalkan komen
  • Tepek link di bagian bio

# 7  Video Tutorial

Kemudian you buat lah satu produk review atau review perkhidmatan yang berkaitan ngan affiliate produk you.

Untuk memastikan video review you berjaya menghasilkan conversion, ada rahsia nya tau.

Nak tau rahsia nya?

Rahsia nya ialah..

You coba selesaikan masalah yang di hadapi viewer

Macam mana nak selesaikan?

That is why you perlukan customer avatar untuk you memahami kehendak dan keperluan niche you.

Dengan adanya customer avatar, you sedia maklum akan permasalahan follower you and  that put you in better position to help them.

Baca artikel berkaitan :

Mengapa customer avatar dapat membantu meningkatkan jualan bisnes online anda

Tingkatkan sales online

Tajuk video you juga memainkan peranan.

Sebagai contoh, instead of you buat tajuk “review pampers jenama A” why not nama kan tajuk video you, “Macam mana nak pastikan simanja tidor lena sepanjang malam tanpa gangguan kebocoran pampers”

Tajuk sedemikian, sudahnya  tentu mengundang follower yang mempunyai masalah tersebut.

So, you bantu mereka dengan sharing produk “pampers jenama A”

You cerita lah, mengapa produk tu lebih baik dari produk yang lain, kemudian you tepek kan affiliate link untuk produk itu di bagian description.

How easy is that?

#8 Tinggalkan jejak di ruangan komen YouTube

Strategi ni boleh di guna pakai untuk Instagram juga ya.

Ia mengambil sedikit masa tapi in sha Allah efektif.

Caranya:

Buat pencarian di YouTube mengenai topik2 yang berkaitan ngan niche yang you target.

Kemudian, bantu mereka yang bertanyakan soalan dengan merekemen kan produk affiliate link you.

Tinggalkan affiliate link di bagian komen.

Simple?

Yes I know.. you can do it

Jangan lupa tinggalkan nota kaki di bagian description

pemberitahuan yang you ada menggunakan affiliate link dan mengapa ia sangat membantu you.

You perlu berterus terang, tak baik selindung2.

Don’t worry

Rezeki pemberian Allah, so

don’t be afraid to tell that you are an affiliate untuk produk itu

Yakin lah dengan Rahmah Allah yang Maha Pemberi Rezeki

#9 Masukkan affiliate link di bagian “About”

Bila you bercerita tentang diri you di bagian “About”, tell them that you are an affiliate for such and such product.

Jangan lupa tepek affiliate link di situ

Cara promosi produk Affiliate di blog

Untuk cara ini pula, you memerlukan blog, without it, its not going to happen.

So if you tak tahu nak buat blog, akak ada sediakan tutorial belajar buat blog percuma.

#10 Masukkan affiliate link ke dalam menu bar

Untuk memastikan cara ini cukup berkesan, you perlu fokus pada topik dan niche di blog you.

Why?

Sebab.. hanya mereka yang benar2 mencari info berkenaan dan mendarat di blog you dengan bantuan Google sahaja yang akan klik.

#11 Menulis artikel informatif

You boleh menulis beberapa artikel yang ber infomatif, berkaitan dengan produk affiliate tu.

And then, cam biasa, you tepeklah affiliate link di siitu

Cara Promosi Produk Affiliate Dengan Instagram

Salah satu lagi cara yang boleh you lakukan untuk promosi  produk affiliate ialah melalui Instagram

Caranya :

# 12 Manfaatkan link di  “your bio”

Kalau you perasan, di bagian bio Instagram ada ruangan untuk kita isikan website link.

Kebanyakan orang akan masukkan nombor telefon.

Ni akak kongsikan cara paling mudah untuk dapatkan orang klik your affiliate link.

Instead of your nombor telefon, apa kata you

masukkan your Affiliate link di (bagian website) of your bio.

Tapi..

You guna lah URL shortener bit.ly so Nampak kemas dan rapi.

 #13 Buat katelog produk

Mudah sungguh bagi bakal pembeli untuk belek2 produk di katelog berbanding  ngan di galeri Instagram.

Why?

Cause your galeri biasa nya di penuhi ngan your personal pic, pic makanan kegemaran you dan bermacam2 lagi, its very distracting.

So, you sajikan mereka dengan katelog produk affiliate you.

Cara nya?

You upload aja pic ke Google Drive, kemudian share link album affiliate produk you.

#14 Promosi Di WhatsApp Chat Group

Yang ni very straightforward,  you just share pic produk affiliate beserta link

#15 Promosi Di Telegram Channel

You perlu create satu channel khusus untuk promosi produk affiliate.

Sama seperti cara promosi di WhatsApp.

Bezanya,  sesiapa saja boleh buat search dan pabila terjumpa channel you,  mereka boleh request to join channel .

Sekian perkongsian akak, semoga salah satu dari strategi di atas tu dapat membantu you untuk promosi produk affiliate dan semoga berhasil mendapatkan jualan.

Klik sharing ke FB tau. Sharing is caring gitu

~~Kak Su

12 Comments

  1. Ruby 30/12/2018
  2. JMR 26/12/2018

Leave a Reply