Nak Cari Duit Lebih? Coba Buat Duit USD Dengan Affiliate Marketing

Cari Duit Lebih Dengan Menyertai 6 Affiliate Network Ini

Jom kita cari duit lebih dalam USD dengan menyertai Affiliate Marketing luar negara

Kita masih lagi dalam topik Affiliate Marketing, tapi kali ni, Kak Su nak berkongsi ngan ladyboss lubuk2 Affiliate yang pembayaran nya dalam USD.

Best ke best?

Dalam keadaan ekonomi yang agak suram akhir2 ni, siapa yang tak teringin nak cari duit lebih, ya kan?

Especially duit USD, lumayan you

Ya, ya akak tahu

Nak buat duit USD perlukan kemahiran Bahasa Inggeris. So bagi kita2 ni yang kurang mahir, boleh ke?

In sha Allah boleh kut, sebab ada cara nya.

Jom dapatkan Panduan Affiliate Marketing di sini

Pemilihan Produk Dan Niche untuk Affiliate Marketing

Pemilihan produk dan niche untuk Affiliate Program juga memainkan peranan dalam kejayaan kita sebagai affiliate marketer.

Mengapa?

Sebab nya,

jika produk yang kita promosikan itu tidak menepati citarasa niche kita, maka tiada lah yang akan klik link itu nanti

Maknanya tiada conversion dan kita sedia maklum itu bererti tiada lah sales.

Jika tiada sales, maka tiadalah komisen untuk kita, ya kan?

So..  tiada lah income.

Tak faham apa itu Affiliate Marketing dan bagaimana ia boleh membantu menjana pendapatan sampingan secara auto pilot?

Baca dulu artikel ni : Cara Mulakan Bisnes Online Dengan Affiliate Marketing Untuk Newbie

Masih ramai lagi yang keliru atau kurang faham apa itu Affiliate Marketing.

Akak syorkan, hanya setelah anda faham istilah2 Affiliate Marketing, cara gerak kerja dan cara menerima pembayaran nya, barulah boleh di fikirkan cara untuk buat duit USD dengan Affiliate Marketing.

Jika perkongsian Kak Su yang lalu lebih cendurung pada Affiliate Marketing Malaysia, kali ni akak akan kongsi kan pula Affiliate Program omputih pula ya, so that we can all get to earn some extra cash in USD pula.

Jenis2 Affiliate Network Luar Negara

Mengapa kita harus sertai Affiliate Network, mengapa tak join direct ke syarikat berkenaan aja?

Pasti ada yang bertanya, kan?

Akak pun dulu begitu, tapi sekarang akak lebih suka sertai Affiliate Network kerana:

  • Banyak pilihan produk dari syarikat yang berbeza2
  • Senang nak pantau hasil penjualan dari satu dashboard
  • Pembayaran komisen  (pay out) lebih teratur dan ontime
  • Mudah untuk kita capai payment threshold

Ada terdapat banyak pilihan Affiliate Network omputih tapi akak hanya ingin berkongsi kan enam sahaja. Cukuplah tu dulu ya.

Affiliate Network yang akak senaraikan ni, bukanlah sesuatu yang baru, malahan ia dah bertahun2 lamanya  bertapak di alam maya, legit dan bayaran komisen nya juga agak lumayan.

Cuma mungkin kita sahaja yang tak tahu kewujudan nya. Maklumlah, kita bukan blogger, ya kan?

Kak Su sendiri pun baru tahu tentang Affiliate Marketing ni pada akhir tahun 2016. Hanya kerana waktu itu akak gigih mencari peluang buat duit online secara autopilot.

Alhamdulillah dah dipertemukan, cuma ia mememerlukan banyak dedikasi dan disiplin rupanya, sama aja seperti membina bisnes offline.

Bezanya..

Setelah kita set up dan siapkan kerja2 yang sepatutnya kita dah boleh rilek, nunggu musim menuai hihi.

So akak listkan dibawah ni,

In sha Allah kita semua berpeluang untuk menjana pendapatan sampingan secara autopilot dengan menyertai salah satu dari Affiliate Network yang tersenarai dibawah ni.

6 Affiliate Program Network Yang Boleh Kita Sertai Untuk Buat Duit Lebih Dalam USD

1) Click Bank

Cari duit lebih dengan ClickBank - Affiliate Program

ClickBank mempunyai hampir setengah juta Affiliate Marketer secara global.

Produk2 Affiliate yang di tawarkan merupakan produk2 digital seperti ebook, software dan ekursus.

So apa yang best nya, kenapa kita patut sertai Affiliate Program ClickBank?

Yang best nya..

ClickBank mempunyai ribuan pilihan produk yang luas merangkumi hampir setiap topik dan niche, you name it.

Ia di kendalikan dengan satu sistem yang canggih dan up todate real time.

Sangat mudah nak monitor setiap jualan, pembatalan atau pun pemulangan wang kepada pembeli.

Yang tak bestnya?

Oleh kerana produk digital di ClickBank di dalam Bahasa Inggeris, so that means you perlu promosi kan ia kepada pembaca yang cukup fasih Bahasa Inggeris lah kan.

So..

Eloknya, you perlu ada satu blog khusus dalam Bahasa Inggeris. Tak reti nak tulis dalam Bahasa Inggeris? No worries..

Gunakan khidmat penulis upahan (ghost writer/ content writer) pun ok. Siapa yang kata pemilik niche blog wajib menulis sendiri konten di blognya?

Tak tau mana nak cari penulis upahan?

Boleh dapatkan khidmat tersebut di Fiverr, murah aja

Baca artikel berkaitan : Cara Buat Duit USD Dengan Fiverr

Klik disini untuk sertai Affiliate Program ClickBank

 

2) eBay

Cari duit lebih - sertai e-Bay Affiliate Program

Siapa yang tak pernah dengar ecommerce site eBay? Hampir setiap yang rajin membeli produk online, pasti tahu eBay adalah salah satu kedai online yang paling terawal di bangunkan di alam maya.

Hampir apa aja produk yang di impikan, pasti ada di situ.

Namun,

ramai yang masih tak tahu bahwa eBay juga ada Program Affiliate yang boleh kita sertai

Ya, betul ada.

Cuma…

Walaupun kita sebenar nya boleh berjual beli melalui eBay Malaysia,  untuk Program Affiliate hanya boleh di sertai melalui eBay site yang terpilih sahaja.

Sadly Malaysia is not one of them.

You boleh semak senarainya di sini 

So

Nak buat duit lebih USD dengan eBay Affiliate Partner Network, you kenalah juga buat satu blog dalam Bahasa Inggeris. That way, baru lah you boleh target niche omputih, tak gitu?

Baca artikel berkaitan :

Klik disini untuk sertai eBay Affiliate Network 

 

3) Rakuten

Cari duit lebih dengan menyertai Rakuten Affiliate Program Berpusat di Tokyo, Rakuten dulu dikenali dengan nama LinkShare. Sebuah ecommerce site terbesar di Negara Jepun dan telah meraih keuntungan tinggi, setara dengan ecommerce site yang lain.

Sama seperti eBay, ia juga merupakan salah satu one-stop affiliate network kerana ia juga mempunyai ribuan produk yang boleh dipromosikan melalui Affiliate Program nya.

Walaupun ia berpusat di Tokyo,  but it ships worldwide tau.

Antara barangan yang terdapat di Rakuten:

  • Komputer
  • Laptop
  • Buku
  • Video Game
  • Barangan Sukan dan bermacam2 lagi

Apa yang best nya tentang Rakuten?

Cara nak mengendalikan sesuatu dashboard Affiliate Network sering memeningkan akak.

Jika you sama cam akak, yang kurang mahir dalam bab2 techie ni, then you going to love Rakuten dashboard.

Very simple and straight forward, beginner friendly

So if akak boleh kendalikan, that means you yang jauh lebih muda dari akak and of course lagi bijak, surely boleh.

And if you need a little extra coaching, Rakuten juga ada menyediakan tutorial dan tool yang cukup komprehensif, so in sha Allah you can do it.

Klik di sini untuk sertai Rakuten Affiliate Marketing

4) Amazon

Cari duit lebih dengan Amazon Affiliate Program

5) ShareASale

Cari duit lebih - sertai ShareASale Affiliate Network

Pada mulanya, sewaktu akak mula berjinak2 dalam Affliate Marketing, akak coba mohon untuk sertai ShareASale Network tapi permohonan akak tak lulus.

Waktu tu, blog pun tak ada konten lagi, reader..? Jauh sekali, huhu

Sehingga hari ni, akak tak pernah coba lagi sebab rasanya dah cukup lah produk yang sedia ada untuk dipromosi mengikut niche di blog akak.

Anda boleh coba sertai ShareASale Affiliate Network disini

 

6) CJ Affiliate by Conversant

cari duit lebih - sertai CJ Affiliate

Dulu di kenali dengan nama Commssion Junction.

Klik di sini untuk sertai CJ Affiliate Network

Itu dia, 6 Affiliate Network yang boleh kita sertai untuk buat duit lebih USD

Oleh kerana setiap satu Affiliate Network agak berbeza cara untuk kendali kan dashboard, maka akak syorkan anda untuk sertai hanya satu network sahaja dulu.

Setelah kita benar2 mahir  bagaimana nak mencari produk yang terlaris dan bagaimana nak mempromosi kan ia,  bagaimana nak set up kan ia untuk menjana pendapatan secara autopilot, barulah boleh difikirkan untuk sertai lain2 network.

Memang pada awal nya, agak mengelirukan lebih2 lagi jika kita langsung tiada asas dalam pemasaran Affiliate Marketing.

But its ok, segala nya bermula dengan tindakan

Sertai salah satu dari Affiliate Network di atas dan luangkan masa untuk mempelajari cara2 promosi.

Jika anda sudah pun mempunyai blog, pastikan produk yang anda promosikan itu bersesuaian dengan topik di blog anda.

Pada yang masih belum lagi ada blog dan ingin pelajari cara2 membina blog untuk jana pendapatan affiliate, Kak Su ada sediakan PDF untuk dibaca santai2.

Klik Download PDF untuk dapatkan nya

Jika kita bercerita tentang kecantikan di blog, so it makes sense to promote produk2 kecantikan dan berkaitan sahaja, kerana ia sudah pasti dapat menarik minat pembaca yang sedang dahaga kan info dan produk kecantikan.

Jangan ler duk promot game dan sebagai nya, konfem tiada yang akan klik link Affiliate anda itu.

Walaupun pada dasarnya produk2 gaming mungkin paling laris dan menguntungkan, namun, beauty blog bukan lah tempat yang sesuai untuk mempromosikan ia.

So

Fokus pada topik dan niche di blog – Ia lebih menguntungkan bagi Affiliate Marketer

Sekian dulu perkongsian kali ni tentang bagaimana nak buat duit lebih USD dengan Affiliate Marketing.

Network yang mana satu agaknya ya, yang ingin anda sertai nanti, atau mungkin pernah sertai.

Jom sharing sikit pengalaman di ruangan komen.

Jangan lupa klik butang share ke FB tau. Sharing is caring.

 

25 Comments

  1. Wawa Ashihara 25/07/2018
  2. Hanny Abdullah 24/07/2018

Leave a Reply